Op uitstap in Rijsel stap ik binnen in het bureau van toerisme. Het bevindt zich in de Salle des Gardes, in het resterende deel van het paleis gebouwd door de hertogen van Bourgondië. Mijn oog valt op een rond doosje Killtoïds, met pastilles op basis van zoethout en munt. Het goudkleurig doosje met donkerblauw deksel heeft een retro farmaceutisch uitzicht en ik besluit er ééntje te kopen.

Farmaceutisch product
De pastilles werden op 11 mei 1933 aangemeld bij de handelsrechtbank in Rijsel om de naam Killtoïds officieel te laten registreren in twee productcategorieën, namelijk ‘farmaceutische producten en meer bepaald pastilles op basis van zoethout’ en ‘alle producten binnen confiserie, chocolade, cacao, suikers, honing en confituren’. Georges Désiré Dubois-Dumont ontwikkelde de pastilles vermoedelijk om ze via zijn eigen apotheek te verkopen.1,2
Zoethout (de wortelstok van Glycyrrhiza glabra) wordt al sinds de oudheid toegepast omwille van zijn therapeutische eigenschappen. Plinius de Oudere noemt in zijn Naturalis Historia zoethout als middel tegen astma, keelpijn, mondzweren en zelfs tegen onvruchtbaarheid.3 Ook vandaag de dag wordt de plant nog gebruikt in de farmacie, onder meer bij keelpijn, hoest en een hese stem. Het aanwezige glycyrrizinezuur in de wortel zorgt voor een zoete smaak. Munt in de formule zorgt voor een frisse smaak, verfrist de mondholte en verbetert de adem.
Herkomst naam

Wanneer ik het doosje wil kopen in het bureau van toerisme, is de dame achter de balie meteen enthousiast. Ze vertelt dat ze er afgelopen week al een heel doosje van heeft opgegeten. Uit beroepsdeformatie vraag ik haar of ze ziek is, maar neen: ze vindt ze gewoon heel erg lekker.
Bronnen ▼
2 – https://maison-chuques.fr/nos-marques/ 23/03/2025
3 – https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7125727/ 23/03/2025
4 – https://www.altoids.com/our-story 23/03/2025