Killtoïds: historische killers voor de keel

2 minuten leestijd
Tijdens een bezoek aan Rijsel stuitte apotheker Adinda Roelens op een doosje Killtoïds, retro ogende keelpastilles met een lange geschiedenis. Geïntrigeerd door de geur, vorm en verpakking dook ze in de herkomst van het product.

Op uitstap in Rijsel stap ik binnen in het bureau van toerisme. Het bevindt zich in de Salle des Gardes, in het resterende deel van het paleis gebouwd door de hertogen van Bourgondië. Mijn oog valt op een rond doosje Killtoïds, met pastilles op basis van zoethout en munt. Het goudkleurig doosje met donkerblauw deksel heeft een retro farmaceutisch uitzicht en ik besluit er ééntje te kopen.

Killtoïds
Killtoïds
De verpakking vertelt het volgende: Killtoïds, uitgevonden in Rijsel in 1933. In kleine letters onderaan wordt nogmaals verteld dat het dropje uitgevonden werd in Rijsel in 1933, door Georges Désiré Dubois-Dumont. Bovenaan wordt ‘zoethout-munt’ vermeld en dat er geen toegevoegde suiker aanwezig is in het snoepje. Wanneer ik het doosje met ‘clic-clac’-systeem open door boven op het dekseltje te duwen, komt de sterke kruidige geur van de onregelmatig gesneden pastilles me tegemoet.

Farmaceutisch product

De pastilles werden op 11 mei 1933 aangemeld bij de handelsrechtbank in Rijsel om de naam Killtoïds officieel te laten registreren in twee productcategorieën, namelijk ‘farmaceutische producten en meer bepaald pastilles op basis van zoethout’ en ‘alle producten binnen confiserie, chocolade, cacao, suikers, honing en confituren’. Georges Désiré Dubois-Dumont ontwikkelde de pastilles vermoedelijk om ze via zijn eigen apotheek te verkopen.1,2

Zoethout (de wortelstok van Glycyrrhiza glabra) wordt al sinds de oudheid toegepast omwille van zijn therapeutische eigenschappen. Plinius de Oudere noemt in zijn Naturalis Historia zoethout als middel tegen astma, keelpijn, mondzweren en zelfs tegen onvruchtbaarheid.3 Ook vandaag de dag wordt de plant nog gebruikt in de farmacie, onder meer bij keelpijn, hoest en een hese stem. Het aanwezige glycyrrizinezuur in de wortel zorgt voor een zoete smaak. Munt in de formule zorgt voor een frisse smaak, verfrist de mondholte en verbetert de adem.

Herkomst naam

Altoids
Altoids (CC BY-SA 3.0 – Schyler – wiki)
De naam Killtoïds is duidelijk beïnvloed door het Engels, met het woord ‘kill’ erin verwerkt – alsof het pastilles zijn die keelpijn en een slechte adem kunnen killen. Het woord ‘kill’ roept direct een krachtige associatie op, wat de indruk van effectiviteit wekt – mogelijk precies de reden waarom Georges Désiré Dubois-Dumont voor deze naam koos. Het zou daarnaast ook geïnspireerd kunnen zijn door de merknaam Altoids, sterke muntjes die in 1780 in Engeland op de markt gebracht werden door Smith & Co en sinds 1918 ook gecommercialiseerd werden in de Verenigde Staten.4 De associatie met dit bekende merk door een gelijkaardige naam zou vertrouwen kunnen wekken. Bovendien zorgt het Engels voor een zekere prestige in de naam en speelt het in op het internationale karakter van de stad Rijsel, die relatief dicht bij de Britse kust is gelegen.

Wanneer ik het doosje wil kopen in het bureau van toerisme, is de dame achter de balie meteen enthousiast. Ze vertelt dat ze er afgelopen week al een heel doosje van heeft opgegeten. Uit beroepsdeformatie vraag ik haar of ze ziek is, maar neen: ze vindt ze gewoon heel erg lekker.

Bronnen

1 – https://www.maisonconfiserie.fr/post/killtoids-1 23/03/2025
2 – https://maison-chuques.fr/nos-marques/ 23/03/2025
3 – https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7125727/ 23/03/2025
4 – https://www.altoids.com/our-story 23/03/2025

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
2000
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 56.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×