Klokkenspel op lijst immaterieel cultureel erfgoed

1 minuut leestijd

Carillon in de Munttoren te Amsterdam - cc
Carillon in de Munttoren te Amsterdam – cc
Het bespelen van een klokkenspel of carillon is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De zogenaamde beiaardcultuur werd door de Klokkenspel Vereniging (NKV) voorgedragen.

Vrijdag krijgt de vereniging in museum Speelklok in Utrecht een certificaat overhandigd dat hoort bij plaatsing op de lijst. Volgens de NKV is Nederland met 186 handbespeelde klokken wereldrecordhouder. Nog ieder jaar worden er nieuwe beiaardiers opgeleid aan het conservatorium in Amersfoort, de enige conservatoriumopleiding tot beroepsbeiaardier ter wereld.

Een beiaard of carillon of klokkenspel is een met een klavier bespeelbaar muziekinstrument, dat vaak bestaat uit meerdere series klokken. Het instrument ontstond in de Lage Landen in de zestiende eeuw.

Immaterieel Cultureel Erfgoed

Ons land heeft sinds twee jaar een lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en het beschermen ervan vraagt volgens de overheid een geheel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken. Wanneer er immaterieel erfgoed op de lijst komt dan zet de overheid er zich voor in om “de waardering van dit erfgoed te vergroten, het belang ervan te erkennen en het veilig te stellen voor de toekomst”.

Onder meer het bloemcorso in Utrecht en de Sint Maartensviering in Utrecht staan op de lijst die beheerd wordt door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

De beiaardier speelt:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×