Dark
Light

Kunstmatige intelligentie brengt historisch Amsterdam tot leven

1 minuut leestijd
De Jong zijn representatie van Rembrandts ets 'Gezicht op Amsterdam vanuit het noordwesten'

In aanloop naar de viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025 heeft filmmaker en kunstenaar Bob de Jong een video ontwikkeld die de rijke geschiedenis van de stad op een innovatieve manier tot leven brengt. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) en eeuwenoude kunstwerken laat de kunstenaar kijkers een visuele reis door de tijd maken.

Toen De Jong twee jaar geleden op de Dam ging wonen ontstond bij hem het verlangen de geschiedenis van deze locatie levensecht te ervaren. Gefascineerd door de rijke historie van de stad, begon hij vervolgens aan een zoektocht naar de oudste afbeeldingen van Amsterdam. De kunstenaar:

Zoveel historie, zoveel verhalen, tekeningen en schilderijen. Maar hoe zag het er nou écht uit? Ik wilde het proeven, het ruiken, er echt bij zijn.

Zijn video opent met een weergave van Rembrandts ets Gezicht op Amsterdam vanuit het noordwesten uit circa 1640. Molens draaien, het water vloeit en het wolkendek komt tot leven. De Jong ziet het nut van de nieuwe technieken:

Met AI kunnen we niet alleen het verleden herbeleven, maar ook nieuwe perspectieven ontwikkelen en generaties inspireren om ons gedeelde verleden te verkennen.

De video van Bob de Jong (Diep Nep)

De kunstenaar zegt toeschouwers uit te willen nodigen opnieuw verbinding te maken met het verleden. Met behulp van AI-tools zoals Stable Diffusion verfijnt hij beelden van zowel bekende als minder bekende kunstwerken.

Het ging me om de ontwikkeling van de stad en de belangrijke historische momenten. Welke shots zou ik maken van de stad als ik terug in de tijd kon reizen? Waar wil ik écht bij zijn? En hoe zou het beeld eruitzien door een moderne lens?

Bob de Jong kwam eerder onder meer in het nieuws met een deepfake­video van Morgan Freeman, getiteld ‘This is not Morgan Freeman’ en een fake-video van voormalig minister Ferd Grapperhaus als darter:

×