KlussenKlussen

Middeleeuwse vloer gevonden in hartje Brugge

In een pand in Brugge waar een supermarkt binnenkort een buurtwinkel opent, hebben archeologen deze week een unieke middeleeuwse vloer blootgelegd. Bij een proefonderzoek in augustus ontdekten de archeologen in een magazijn in Brugge goed bewaarde resten van vroegere bewoning en een stuk van de tegelvloer. Om de archeologische resten te vrijwaren, vond vorig week een opgraving plaats.

- ad -

De archeologen legden een middeleeuwse vloer bloot. De tegelvloer dateert uit de veertiende of vijftiende eeuw en verkeert nog in goede staat. Volgens de archeologen is de kwaliteit van de gedecoreerde tegels daarnaast zeer hoog. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele:

“Meestal vinden we dergelijke tegels in kerken en abdijen, en niet in woningen. Wellicht hadden de bewoners een vrij hoge status. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.”

Het pand ligt binnen de archeologische zone van de historische stadskern van Brugge.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Ongelikte beer

  Ongelikte beer

  Wie zich onbeschoft gedraagt loopt het risico uitgemaakt te worden voor 'ongelikte beer'. Het gezegde is afkomstig uit het Romeinse volksgeloof.Lees bericht »
 • Grote brand van Rome (19 juli 64 n.Chr. )

  Grote brand van Rome (19 juli 64 n.Chr. )

  In de nacht van 19 juli van het jaar 64 na Christus ontstond er een grote brand in Rome, de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De stadsbrand woedde maar liefst zes dagen en tien van de veertien wijken van de …Lees bericht »
 • Peter Pan, ‘de jongen die niet wilde opgroeien’

  Peter Pan, ‘de jongen die niet wilde opgroeien’

  De in het Schotse stadje Kirriemuir geboren schrijver James Matthew Barrie (1860-1937) verwierf in 1911 met de publicatie van zijn kinderromans over de avontuurlijke tribulaties van zijn verzonnen personage Peter Pan internationale bekendheid. - ad -Lees bericht »
 • De opstand in Treblinka (1943)

  De opstand in Treblinka (1943)

  Op 2 augustus 1943 kwamen enkele honderden Poolse en Tsjechische Joden in nazi-concentratiekamp Treblinka in opstand. Circa 400 van hen wisten te ontsnappen. Enkele tientallen overleefden de oorlog. Niet lang daarna werd het kamp ontmanteld. In het boek Treblinka 1943. …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!