Dark
Light

Mieke Koenen winnaar OIKOS publieksprijs

Auteur:
1 minuut leestijd

De jaarlijkse publieksprijs van het landelijke OnderzoeksInstituut voor Klassieke Oudheid Studiën in Nederland (OIKOS) is in 2015 gewonnen door Mieke Koenen, auteur van Dwars tegen de keer. Leven en werk van Ida Gerhardt.

Dwars tegen de keer. Leven en werk van Ida Gerhardt
Dwars tegen de keer. Leven en werk van Ida Gerhardt
De OIKOS publieksprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een classicus of historicus die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de promotie van de klassieken onder een breed publiek. Ida Gerhardt was classica en heeft veel klassieke motieven in haar werk. Mieke Koenen is als universitair docent Latijn verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is gespecialiseerd in de receptie van de Klassieke Oudheid in de moderne Nederlandse poëzie. De jury:

“Het grote publiek plukt de vruchten van Koenen’s eruditie, werkkracht en stilistisch vermogen. ‘Dwars tegen de keer’ laat zien dat een gedegen filologische opleiding, en dan bedoelen we: klassieke talen, de beste basis voor zo’n ambitieus en groot project.”

Koenen schreef voor het eerst een volledige biografie van Ida Gerhardt (1905-1997), een van de belangrijkste Nederlandse dichters. Ze schetst de verbanden tussen Gerhardts literaire werk en haar levensloop.

Boek: Dwars tegen de keer. Leven en werk van Ida Gerhardt

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×