Mogen weduwen Sulawesi geld houden?

Militaire colonne tijdens de eerste politionele actie – Foto: Tropenmuseum
Militaire colonne tijdens de eerste politionele actie – Foto: Tropenmuseum
Eerder deze maand trof de Nederlandse staat een schikking met tien weduwen van mannen die in 1946 en 1947 door Nederlandse militairen op Zuid-Celebes (nu Sulawesi) werden doodgeschoten. De vrouwen krijgen ieder 20.000 euro schadevergoeding, maar volgens NRC Handelsblad is nog maar de vraag of de vrouwen het geld straks mogen houden.

De krant bracht een bezoek aan het stadje waar de weduwen wonen en stelt dat de kans bestaat dat de vrouwen straks onder druk zullen worden gezet om het geld af te staan of te delen.

De Nederlandse staat heeft alleen een schikking getroffen met de weduwen van de slachtoffers en niet met hun kinderen. Volgens NRC is de kans reëel dat kinderen van de slachtoffers straks geld gaan eisen van de weduwen.

Bij een soortgelijke schikking met nabestaanden van het bloedbad van Rawagede werden de weduwen die een schadevergoeding ontvingen door het dorpshoofd gedwongen de helft van het geld af te staan. Als ze dit niet deden, zouden de vrouwen uitgesloten worden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: