Stichting Museumkaart heeft besloten niet in te gaan op een herhaaldelijk verzoek van de Belastingdienst om bezoekgegevens van een kaarthouder door te spelen. De stichting zegt de bescherming van de privacy daar principieel te belangrijk voor te vinden. De Belastingdienst probeert morgen via de rechter de gegevens alsnog af te dwingen.
Anderhalf jaar geleden ontving de Museumvereniging, exploitant van de Museumkaart, een verzoek van de Belastingdienst om van een specifieke kaarthouder bezoekgegevens over een periode te overleggen. De dienst zou daarmee willen vaststellen of de kaarthouder in Nederland woonachtig is en daarmee belastingplichtig. De Museumvereniging is niet op het herhaalde verzoek ingegaan en zegt de kwestie desnoods tot de hoogste Europese rechter te willen verdedigen:
“Alleen in zeer uitzonderlijke situaties, waarbij bijvoorbeeld de nationale veiligheid in het geding is, kan er een overstijgend gerechtvaardigd belang zijn. Dat is bij dit verzoek van de Belastingdienst naar onze diepe overtuiging in het geheel niet het geval. Daarnaast is er een heel praktische reden om de gegevens niet te delen: het gebruik van de kaart geeft geen enkele zekerheid over de eigenaar van de kaart.”
In totaal zijn 1,35 miljoen mensen met een Museumkaart. Deze wordt gescand als men een aangesloten museum bezoekt. Een museum krijgt namelijk voor ieder bezoek van een kaarthouder een vergoeding op basis van hun toegangsprijs vanuit de Stichting Museumkaart waarin de Museumvereniging de exploitatie van de Museumkaart heeft ondergebracht. De gegevens zijn in beheer bij de dataverwerkers van Stichting Museumkaart.
Waarom de Belastingdienst de zaak zo hoog opneemt en een kort geding aanspant is niet helemaal duidelijk. De dienst wil geen uitlatingen doen over individuele gevallen.