De Nederlandse dinorestaurateur Aart Walen blijkt zo’n tien jaar geleden het fossiel te hebben gevonden van een enorme vleesetende dinosaurus. Deze maand publiceerden wetenschappers over het dier in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.
De vondst werd al in 2003 gedaan. Pas recent werd een groot onderzoek naar de vondst afgerond. Het fossiel blijkt van een tien meter lange vleesetende dinosaurus te zijn. Het is daarmee de grootste tot nu toe bekende roofdinosaurus ter wereld. De dino kreeg de naam Torvosaurus gurneyi, wat zoveel betekent als woeste hagedis van Gurney.
De vleesetende dino leefde zo’n 150 miljoen jaar geleden en had een schedel van zo’n 1,2 meter groot met daarin vlijmscherpe tanden van zo’n tien centimeter lang. Mogelijk was de huid van het prehistorische dier bedekt met een laag veren.
De Nederlander Aart Walen vond tien jaar geleden in Portugal een stuk bovenkaak van het dier met een tand erin. Later vond hij ook nog een nest van de Torvosaurus, met eieren en resten van een dinosaurusembryo erin.
De soort lijkt sterk op de Torvosaurus tanneri die in het huidige Noord-Amerika leefde. Van deze ‘broer’ van de nieuw ontdekte soort zijn onder meer fossielen gevonden in Colorado, Utah en Wyoming.