Dark
Light

Nederlandse voorbeelden van Cinéma Vérité

Auteur:
1 minuut leestijd
Still uit ‘Het Gat van Nederland: De Nieuwe Rotterdammer’
Still uit ‘Het Gat van Nederland: De Nieuwe Rotterdammer’

Tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) worden op donderdagavond 2 februari in Theater LantarenVenster enkele bijzondere documentaires uit de jaren zestig en zeventig vertoond. Het gaat om documentaires uit de internationale stroming van de Cinéma Vérité.

Still uit ‘Cornelis Verolme, Scheepsbouwer’
Bij Cinéma Vérité draait het om het tonen van de ‘ongepolijste’ waarheid. Met de komst van handzame camera’s konden filmmakers vanaf de jaren zestig hun ‘onderwerp’ van dichtbij volgen en zo het publiek een kijkje bieden in de keuken van de geportretteerde.

In Nederland is de beweging van Cinéma Vérité vooral bekend geworden als de ‘VPRO-school’. Maar ook andere omroepen brachten de ideeën in de praktijk. Gemeentearchief Rotterdam:

“De ontwikkelingen op gebied van Cinéma Vérité in de jaren zestig hielden direct verband met de veranderende wisselwerking tussen film en televisie. Iets wat vandaag de dag ook weer te zien is met televisie en internet. Het gebruik van camera’s (tegenwoordig zelfs te vinden op iedere mobiele telefoon), is steeds makkelijker geworden. Hiermee worden de uitgangspunten van Cinéma Vérité verder doorgetrokken.”

In LantarenVenster in Rotterdam worden op 2 februari drie Nederlandse voorbeelden uit de jaren zestig en zeventig van deze internationale stroming vertoond. De films van respectievelijk Roelof Kiers, Hans Verhagen en Jan Venema gaan over drie Rotterdamse persoonlijkheden, de scheepsbouwer Cornelis Verolme, dichter C.B. Vaandrager en filmfanaat Huub Bals, grondlegger van het IFFR. De documentaire-avond (aanvang 20:00 uur) wordt ingeleid door mediahistoricus Bas Agterberg van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Het programma start met de documentaire Cornelis Verolme, Scheepsbouwer door Roelof Kiers (AVRO, 1967) over het dagelijks leven van deze scheepsbouwer. Vervolgens wordt een documentaire vertoond over het leven van Rotterdamse dichter Cor Vaandrager na een roerige periode getekend door drugs in Het Gat van Nederland: De Nieuwe Rotterdammer door Hans Verhagen en Jan de Bont (VPRO, 1973). Afgesloten wordt met de grondlegger van het Filmfestival Huub Bals die van dichtbij wordt gevolgd in Beeldspraak: Huub Bals en het maken van een festival door Hans Menke en Jan Venema (NOS, 1976).

Ook interessant: Kangoeroegevecht leidde mede tot opkomst Nederlandse cinema

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×