Jullie blad is vernieuwd. Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
“Historisch Nieuwsblad kenmerkte zich de laatste 5 jaar door een rustige opmaak, met zes lange verhalen, een beeldverhaal en enkele rubrieken. In de vernieuwde HN kan de lezer meer variatie verwachten: in rubrieken, in lengtes van de artikelen en in beeldgebruik. Vooral dat laatste zal de lezer opvallen, want we gebruiken vele historische foto’s, schilderijen, tekeningen en infographics. Heel blij zijn we met de komst van drie vaste verhalenvertellers, die ieder nummer over historische mensen, plaatsen en dingen schrijven. Dat zijn Annejet van der Zijl, Jaap Scholten en Annegreet van Bergen. Onze vertrouwde boekenrubriek waarin we de mooiste historische boeken signaleren en recenseren blijft natuurlijk, maar is in een nieuw jasje gestoken. Ook hebben we nieuwe rubrieken.
Waarom hebben jullie besloten het format aan te passen?
“Tijdschriften moeten blijven vernieuwen. Ons blad was nu vijf jaar hetzelfde, en dan is het goed om kritisch te kijken of je daar nog wel 100% tevreden over bent. We doen regelmatig onderzoek naar de wensen van zowel onze lezers als van mensen die ons niet of nauwelijks kennen, en dat is heel leerzaam. Zo blijkt dat Historisch Nieuwsblad in zijn oude stijl wel eens als ‘huiswerk’ werd gezien. Of lezers kwamen er niet meer aan toe, en dan stapelden de bladen zich op. Daarom hebben we nu ook meer variatie in de tekst gebracht: het historische verhaal zoals men dat van ons kent blijft centraal staan, maar daarnaast plaatsen we in kaders extra wetenswaardigheden en mooie voorbeelden. Hierdoor wordt het blad toegankelijker; je wordt er gemakkelijker ingetrokken.
Klopt het dat er in het nieuwe Historisch Nieuwsblad wat minder ruimte is voor langere verhalen?
“Ook in zijn nieuwe vorm staan er lange verhalen in HN. Neem bijvoorbeeld de voorpublicatie van het nieuwe boek van Annejet van der Zijl. Maar de vaste vorm van zes verhalen van min of meer gelijke lengte hebben we losgelaten. Het leuke aan daaraan is dat we nu in onderwerpkeuze meer variatie kunnen aanbieden. Zoals het artikel in het huidige nummer over de Nederlandse vrienden van Einstein of over de historische Jezus. Of een artikel over dagboekfragmenten van Wilhelm II die vanuit Huis Doorn vol weemoed schrijft over zijn jaren als keizer.
Wat is in het kort jullie eigen geschiedenis?
“HN bestaat dit jaar 24 jaar. Het is begonnen als klein, rebels blad dat tegen de gevestigde, universitaire orde schopte. Het groeide uit tot publieksblad met een steeds groter lezerspubliek. Daarnaast is HN initiatiefnemer en/of partner van allerlei activiteiten die tot doel hebben geschiedenis bij een groot publiek bekend maken. Zoals de Grote Geschiedenis Quiz, de Maand en Nacht van de Geschiedenis, de Libris Geschiedenis Prijs, de Eerste Wereldoorlogkrant en nog veel meer.
En wat kunnen we komende tijd van het Historisch Nieuwsblad verwachten?
“Historisch Nieuwsblad zal zich komende jaren nog sterker maken voor publieksgeschiedenis, en daarbij blijven samenwerken met alle partijen die zich serieus met geschiedenis bezig houden (zoals NIOD, NIMH, NTR/VPRO, Rijksmuseum etc). We doen dat in ons blad, door het organiseren van collegedagen en historische reizen, door boeken uit te geven en natuurlijk door het organiseren van het Geschiedenis Festival. De eerste editie (18 oktober van dit jaar) was een enorm succes, dus dat gaan we zeker vervolgen!
Enkele pagina’s uit het nieuwe Historisch Nieuwsblad
- Proefabonnement Historisch Nieuwsblad
- Meer historische tijdschriften