Dark
Light

Nieuwe databank vol verhalen over rol koopvaardij tijdens WOII

Auteur:
1 minuut leestijd
Koopvaardij-monument De Boeg in Rotterdam
Koopvaardij-monument De Boeg in Rotterdam ()

Op 4 mei aanstaande lanceert Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945 een databank, waarin de individuele verhalen staan van meer dan 19.500 vaarplichtige zeelieden en ruim 1.300 schepen uit de Tweede Wereldoorlog.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 was de Nederlandse koopvaardijvloot een van de grootste ter wereld. De schepen werden gemilitariseerd. Gedurende de oorlogsjaren leverde de koopvaardij vervolgens een grote bijdrage aan de geallieerde strijd tegen nazi-Duitsland. Zo speelden Nederlandse schepen bijvoorbeeld een rol bij het transport van troepen en materieel voor de geallieerde oorlogvoering.

Volgens Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945 is er onvoldoende aandacht voor de duizenden Nederlandse zeelieden die bij dit werk betrokken waren. Via een databank en een nieuwe website wil men de ‘vergeten groep veteranen’ in de spotlights zetten. De stichting:

“Waar de Marine, Landmacht en Luchtmacht hun oorlogsdoden al decennia kunnen herdenken, was dat tot nu toe niet mogelijk voor de Koopvaardij. Maar op 4 mei wordt een uniek project van zeventien jaar onderzoek afgerond met de lancering van een databank waarin alle opvarenden en hun schepen een eigen verhaal krijgen.”

In de databank is straks ook informatie te vinden over de 4.167 Nederlandse en buitenlandse gesneuvelden van de Nederlandse koopvaardijvloot. Zij worden jaarlijks herdacht bij het monument De Boeg in Rotterdam. Dit 46 meter hoge monument symboliseert een boeg in betonnen golven. Op de zijkant van het oorlogsmonument is de tekst “Zij hielden koers” aangebracht.

De koopvaardij-website en databank worden volgende maand officieel gelanceerd door prinses Margriet, petekind van de koopvaardij. Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en minister Harbers van Infrastructuur en Milieu zijn bij de lancering aanwezig.

Boek: De Nederlandse koopvaardij in oorlogstijd

Stichting Koopvaardijpersoneel 1940–1945 vertegenwoordigt de belangen van de opvarenden en nabestaanden van de Nederlandse Koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog en spant zich in om de erkenning en waardering voor de geleverde prestaties, plichtsbetrachting en moed, inclusief de daarbij doorstane ontberingen een blijvende plek te garanderen in de collectieve herinnering van de Nederlandse samenleving.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×