Dark
Light

Onbekend jeugdwerk van Mozart ontdekt in Leipzig

1 minuut leestijd
Serenate ex C - Mozart
Serenate ex C - Mozart (Leipziger Städtische Bibliotheken)

In een bibliotheek in de Duitse stad Leipzig is een tot nu toe onbekend muziekstuk van de Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart ontdekt. Het gaat om een jeugdwerk van de beroemde componist, geschreven voor een strijktrio.

Het ongeveer twaalf minuten lange muziekstuk, getiteld Serenate ex C, is gevonden in de collectie van de Leipziger Städtischen Bibliotheken en maakt deel uit van de Carl Ferdinand Becker-collectie. Het muziekstuk is ontdekt door onderzoekers die werkten aan een nieuwe editie van de zogeheten Köchel-Verzeichnis, een naslagwerk waarin alle werken van Mozart zijn opgenomen. Het recent ontdekte stuk wordt in dit werk opgenomen onder nummer KV 648.

Mozart rond 1764, geportretteerd door Jean-Baptiste Greuze
Mozart rond 1764, geportretteerd door Jean-Baptiste Greuze
Onderzoekers vermoeden dat Mozart het stuk tussen 1765 en 1770 componeerde, toen hij nog een tiener was. Mozart stond al op jonge leeftijd bekend als wonderkind: op vijfjarige leeftijd speelde hij al piano en viool, en componeerde hij zijn eerste muziekstukken. Het nu ontdekte werk bestaat uit zeven korte delen en wordt beschreven als een Ganz kleine Nachtmusik, een speelse verwijzing naar een van Mozarts beroemdste composities, Eine kleine Nachtmusik.

Kopie

Het manuscript zelf betreft overigens een kopie of een transcriptie van het origineel en is rond 1780 vervaardigd. Het is dus niet door Mozart zelf geschreven.

De Duitse première van het werk vindt plaats op zaterdag 21 september in het operagebouw van Leipzig. Inwoners van de Duitse stad kunnen dit bijzondere concert gratis bijwonen. Afgelopen donderdag is het stuk al opgevoerd in de Oostenrijkse stad Salzburg, de geboorteplaats van de componist, tijdens de presentatie van de nieuwe Mozart-catalogus.

×