Week van de koloniale geschiedenis

Ontkennen nazi-misdaden in Rusland voortaan strafbaar

Duitse officier bij Stalingrad
Duitse officier bij Stalingrad
De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend die het ontkennen van nazi-misdaden strafbaar maakt. Wie valse informatie verspreid over de daden van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog loopt dankzij de nieuwe wet ook kans om vervolgd te worden. Dat meldt persbureau AFP.


Dat de wet nu ondertekend wordt is volgens Rusland-critici opvallend, omdat er de afgelopen maanden juist veel te doen is over het optreden van Rusland in het conflict in Oekraïne. Rusland wordt door sommigen zelfs beticht van nazi-praktijken.

Feiten die tijdens de Neurenberg-processen zijn vastgesteld kunnen in Rusland dankzij de ondertekening van de nieuwe wet niet langer zonder gevolgen worden ontkend. Ook holocaust-ontkenning is strafbaar. Wie schuldig wordt bevonden kan op zijn hoogst een gevangenisstraf van vijf jaar krijgen. Personen die nazi-misdaden in de massamedia ontkennen of bagatelliseren worden het zwaarst gestraft.

Het dragen, tonen of uiten van nazi-symbolen was al strafbaar in Rusland. Afgelopen maand werd de nieuwe wet al goedgekeurd door de beide Kamers in Rusland.

- advertentie -

Critici zeggen dat president Poetin met de nieuwe wet de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid probeert in te perken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: