Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Ontkennen nazi-misdaden in Rusland voortaan strafbaar

Duitse officier bij Stalingrad
Duitse officier bij Stalingrad
De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend die het ontkennen van nazi-misdaden strafbaar maakt. Wie valse informatie verspreid over de daden van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog loopt dankzij de nieuwe wet ook kans om vervolgd te worden. Dat meldt persbureau AFP.


Dat de wet nu ondertekend wordt is volgens Rusland-critici opvallend, omdat er de afgelopen maanden juist veel te doen is over het optreden van Rusland in het conflict in Oekraïne. Rusland wordt door sommigen zelfs beticht van nazi-praktijken.

Feiten die tijdens de Neurenberg-processen zijn vastgesteld kunnen in Rusland dankzij de ondertekening van de nieuwe wet niet langer zonder gevolgen worden ontkend. Ook holocaust-ontkenning is strafbaar. Wie schuldig wordt bevonden kan op zijn hoogst een gevangenisstraf van vijf jaar krijgen. Personen die nazi-misdaden in de massamedia ontkennen of bagatelliseren worden het zwaarst gestraft.

Het dragen, tonen of uiten van nazi-symbolen was al strafbaar in Rusland. Afgelopen maand werd de nieuwe wet al goedgekeurd door de beide Kamers in Rusland.

- advertentie -

Critici zeggen dat president Poetin met de nieuwe wet de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid probeert in te perken.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱