Oorlogsmisdadiger Willem Polak overleed al in 1993

1 minuut leestijd

De voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger Willem Polak blijkt al in 1993 in Duitsland te zijn overleden. Dat schrijft onderzoeksjournalist Arnold Karskens maandag in een artikel voor ThePostOnline.

Polak ontsnapte op 26 december 1952 samen met enkele andere oorlogsmisdadigers – waaronder Herbertus Bikker, Klaas Carel Faber, en Willem van der Neut – uit de Koepelgevangenis in Breda. Hij week hierna uit naar Duitsland waar hij de Duitse nationaliteit kreeg.

De voortvluchtige oorlogsmisdadiger blijkt op 4 mei (!) 1993 in Duitsland te zijn overleden. Hij kreeg een anoniem graf op het Lahe Friedhof in Hannover. Ambtenaren van de Duitse gemeente hebben dat verklaard tegenover Arnold Karskens, die met zijn stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden, onderzoek doet naar onder meer oorlogsmisdaden, illegale wapenhandel en misdaden tegen de menselijkheid.

Enige tijd geleden lanceerde zijn stichting de campagne Nu of Nooit. Een laatste poging om oorlogsmisdadigers en voormalige bewakers van Nederlandse concentratiekampen op te sporen en voor het gerecht te brengen. Tijdens deze campagne ging Karskens ook op zoek naar Willem Polak en ontdekte hij dat de voortvluchtige oorlogsmisdadiger al in 1993 stierf.

Sonderkommando

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Willem Polak lid van de Waffen-SS en van het Sonderkommando van Henk Feldmeijer. Leden van dit commando schoten uit wraak voor daden van het verzet onschuldige burgers dood. Na de oorlog werd Polak veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij had recht op de Duitse nationaliteit omdat hij lid was geweest van de Waffen-SS. Bang om uitgeleverd te worden hoefde hij hierna niet echt te zijn. Duitsland levert namelijk geen staatsburgers uit.

Met de bekendmaking van de overlijdensdatum van Polak bestaat nu zekerheid dat alle zeven deelnemers van de spectaculaire ontsnapping op tweede kerstdag 1952 niet meer in leven zijn, aldus Karskens.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×