Week van de koloniale geschiedenis

Palestina krijgt volledig lidmaatschap Unesco

Unesco
VN-organisatie Unesco heeft maandag tijdens een algemene conferentie een verzoek van de Palestijnen om lid te worden van Unesco goedgekeurd. Voor deze beslissing was een tweederde meerderheid vereist en die werd behaald.

Voor de Palestijnen is toetreding tot de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur een belangrijke stap omdat ze streven naar volledig lidmaatschap van de Verenigde Naties.De voor toelating benodigde tweederde meerderheid werd maandag gehaald en dus kon de aanvraag goedgekeurd worden. Palestina is daarmee het 195ste lid geworden van Unesco. Van de lidstaten stemden 107 landen voor het voorstel, 14 tegen en 52 onthielden zich van stemming. Onder de tegenstemmers bevonden zich onder meer Duitsland, Tsjechië, Canada, Roemenië, Nederland en de Verenigde Staten.

- advertentie -

De Verenigde Staten hebben de contributie aan Unesco opgeschort naar aanleiding van het lidmaatschap van de Palestijnse Aurotiteit. Dit houdt in dat 60 miljoen dollar vooralsnog achtergehouden wordt. Anders zou dit bedrag in november betaald zijn. Het besluit van de Verenigde Staten om de bijdrage stop te zetten vloeit volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, voort uit een wet die het de regering verbiedt organisaties te steunen die de Palestijnse staat als lid accepteren.

Israël heeft inmiddels laten weten de beslissing van de Verenigde Staten waarschijnlijk te gaan volgen. Als dit inderdaad gebeurt valt ongeveer een kwart van het budget van Unesco weg. De Amerikaanse bijdrage maakt tweeëntwintig procent van de begroting van Unesco uit.

Ook Canada heeft inmiddels laten weten het eigen lidmaatschap te gaan evalueren. Het land stemde eveneens tegen het Unesco/lidmaatschap van de Palestijnse Autoriteit.

  • Boek: The World’s Heritage

  • Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

    1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
    Gelijk naar geschiedenisboeken over: