Dark
Light

Pennenstreek redde Nico van Hasselt van de dood

Oudste huisarts van Nederland (93) overleden
Auteur:
1 minuut leestijd
Transportlijst van Kamp Amersfoort, waarbij de naam van Nico van Hasselt is doorgestreept. - Foto Kamp Amersfoort
Transportlijst van Kamp Amersfoort, waarbij de naam van Nico van Hasselt is doorgestreept. - Foto Kamp Amersfoort

Nico van Hasselt ontsnapte aan deportatie en een vrijwel zekere dood door opname in de ziekenbarak van Kamp Amersfoort. Hij overleefde zo de oorlog, kon zelf mensen gaan helpen en werd de langst werkende huisarts van Nederland. Nu is Van Hasselt dan toch overleden.

Nico van Hasselt in 1979 (cc - Hans van Dijk / Anefo)
Nico van Hasselt in 1979 (cc – Hans van Dijk / Anefo)
Daar stond zijn eigen naam. Doorgestreept. Op een transportlijst van Kamp Amersfoort. Tussen vele honderden namen van gevangenen, die wél naar concentratiekamp Neuengamme waren afgevoerd en nooit meer terug waren gekomen.

Verbijsterd en ontroerd was Van Hasselt, een halfjaar geleden in zijn huis met praktijk in Buitenveldert. Niet eerder was hij geconfronteerd met de pennenstreek die hem vrijwel zeker zijn leven redde. Van de 1439 gedeporteerde mannen die vanuit Kamp Amersfoort wél op 11 oktober 1944 werden afgevoerd naar Neuengamme, keerde meer dan negentig procent niet terug.

“Jij bent ernstig ziek”

Van Hasselt had in dat transport moeten zitten. Maar omdat hij zogenaamd ziek was, werd hij niet gedeporteerd. Direct na binnenkomst in Kamp Amersfoort op 8 september 1944 werd Van Hasselt aangesproken door Loes van Overeem, bijgenaamd de Witte Engel, omdat ze namens het Rode Kruis door honger en terreur geteisterde kampgevangenen in Amersfoort hielp. “Jij bent ernstig ziek”, zei ze met een knipoog.

Ervaringen zoals die in Kamp Amersfoort sterkten Van Hasselt in de gedachte dat hij als arts mensen moest gaan helpen.

“Zij stelden hulp aan de medemens centraal in hun leven. Dat trof me. In de dodencel waar ik zat, kwam het inzicht: als ik de oorlog overleef, wil ik dat ook”

…zei Van Hasselt over zijn verblijf in de gevangenis van Scheveningen, waaruit hij in 1945 werd bevrijd.

Toen Van Hasselt op zijn vijfenzestigste hoorde dat hij moest stoppen als huisarts, vocht hij dat besluit aan. De Commissie Gelijke Behandeling gaf hem gelijk en de leeftijdsgrens voor huisartsen werd afgeschaft. Vanuit zijn praktijk in Buitenveldert had Van Hasselt jaarlijks nog altijd vele duizenden patiëntencontacten.

“Zijn strijdlust, levenskracht en hulpvaardigheid waren bewonderenswaardig”, zei Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. “Met Van Hasselt verliezen we opnieuw een bijzonder mens van een bijzondere generatie.”

~ Kamp Amersfoort

Lees ook: Loes van Overeem (1907-1980) – De “Witte Engel” van Amersfoort
…en: Kamp Amersfoort – Concentratiekamp

×