Provincie legt beslag op bodemvondsten Archeodienst

De provincie Gelderland heeft donderdag beslag laten leggen op archeologische vondsten in het depot van Archeodienst in Zevenaar. Deze dienst dreigde de vondsten, die eigendom zijn van de provincie, te laten veilen.

Het bureau wilde de objecten veilen omdat het nog veel openstaande rekeningen heeft van bouwbedrijven die wel verplicht archeologisch onderzoek laten verrichten, maar er vervolgens niet voor willen betalen. De provincie is Archeodienst geen geld schuldig en liet beslag leggen op de objecten om de openbare verkoop zo te voorkomen.

Bij bouwprojecten is archeologisch onderzoek meestal verplicht. Het archeologisch bureau dat het onderzoek doet, heeft soms grote moeite zijn rekeningen betaald te krijgen door projectontwikkelaars en gemeenten nadat de bouwvergunning is verleend.

Context verloren

De provincie wilde niet wachten met de beslaglegging, omdat Archeodienst dreigde de vondsten los van de context waarin ze gevonden zijn door elkaar te husselen voorafgaand aan de veiling.

- advertentie -

“Daardoor zouden ze wetenschappelijk waardeloos worden, nog afgezien van de marktwaarde die archeologische vondsten kunnen hebben. De in beslag genomen bodemvondsten, een paar duizend objecten, worden bewaard in het gemeentelijk archeologisch depot in Nijmegen.”

Enkele gemeenten en een provincie hebben een klacht over de werkwijze van Archeodienst ingediend bij de Erfgoedinspectie. Deze kan de opgravingsvergunning van de dienst eventueel innemen.

Lees ook: Archeologisch onderzoeksbureau dreigt vondsten te verkopen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: