Provincie legt beslag op bodemvondsten Archeodienst

1 minuut leestijd

De provincie Gelderland heeft donderdag beslag laten leggen op archeologische vondsten in het depot van Archeodienst in Zevenaar. Deze dienst dreigde de vondsten, die eigendom zijn van de provincie, te laten veilen.

Het bureau wilde de objecten veilen omdat het nog veel openstaande rekeningen heeft van bouwbedrijven die wel verplicht archeologisch onderzoek laten verrichten, maar er vervolgens niet voor willen betalen. De provincie is Archeodienst geen geld schuldig en liet beslag leggen op de objecten om de openbare verkoop zo te voorkomen.

Bij bouwprojecten is archeologisch onderzoek meestal verplicht. Het archeologisch bureau dat het onderzoek doet, heeft soms grote moeite zijn rekeningen betaald te krijgen door projectontwikkelaars en gemeenten nadat de bouwvergunning is verleend.

Context verloren

De provincie wilde niet wachten met de beslaglegging, omdat Archeodienst dreigde de vondsten los van de context waarin ze gevonden zijn door elkaar te husselen voorafgaand aan de veiling.

“Daardoor zouden ze wetenschappelijk waardeloos worden, nog afgezien van de marktwaarde die archeologische vondsten kunnen hebben. De in beslag genomen bodemvondsten, een paar duizend objecten, worden bewaard in het gemeentelijk archeologisch depot in Nijmegen.”

Enkele gemeenten en een provincie hebben een klacht over de werkwijze van Archeodienst ingediend bij de Erfgoedinspectie. Deze kan de opgravingsvergunning van de dienst eventueel innemen.

Lees ook: Archeologisch onderzoeksbureau dreigt vondsten te verkopen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×