Dark
Light

Restauratiepremie voor art-nouveauzaal in Haacht

1 minuut leestijd
Foto: Onroerend Erfgoed
Foto: Onroerend Erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft een premie van 1.436.000 euro toegekend aan de vzw Sint-Angela-Montfortcollege voor de restauratie van de art-nouveauzaal in Mechelen.

Het Sint-Angela-instituut en klooster van de Zusters Ursulinen groeide tijdens de periode 1822-1930 uit tot een groot geheel van bepleisterde en vooral bakstenen gebouwen, gegroepeerd rond binnenkoeren en speelplaatsen. De gebouwen vormen volgende Bourgeois een “boeiende synthese van diverse stijlen gaande van neoclassicisme, vooral neogotiek, eclecticisme tot art nouveau en zelfs art deco waarbij functionele en esthetische aspecten met elkaar worden verzoend”.

Nu zijn er dringend werken nodig aan de art-nouveauzaal die dankzij deze premie gerealiseerd kunnen worden. Het betreft hoofdzakelijk de restauratie van de gevels van de gebouwen die de art nouveauzaal aan drie zijden omringen, de dak- en staalstructuur en de glas-in-loodramen. De bedaking vertoont namelijk lekken en een deel van de glas-in-loodramen zijn beschadigd.

De restauratie van de art-nouveauzaal betekent volgens de minister een belangrijke herwaardering van deze zaal, zodat die opnieuw als feestzaal en ontmoetingsruimte voor de school gebruikt kan worden.

×