Week van de koloniale geschiedenis

Restauratiepremie voor art-nouveauzaal in Haacht

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft een premie van 1.436.000 euro toegekend aan de vzw Sint-Angela-Montfortcollege voor de restauratie van de art-nouveauzaal in Mechelen.

Het Sint-Angela-instituut en klooster van de Zusters Ursulinen groeide tijdens de periode 1822-1930 uit tot een groot geheel van bepleisterde en vooral bakstenen gebouwen, gegroepeerd rond binnenkoeren en speelplaatsen. De gebouwen vormen volgende Bourgeois een “boeiende synthese van diverse stijlen gaande van neoclassicisme, vooral neogotiek, eclecticisme tot art nouveau en zelfs art deco waarbij functionele en esthetische aspecten met elkaar worden verzoend”.

Nu zijn er dringend werken nodig aan de art-nouveauzaal die dankzij deze premie gerealiseerd kunnen worden. Het betreft hoofdzakelijk de restauratie van de gevels van de gebouwen die de art nouveauzaal aan drie zijden omringen, de dak- en staalstructuur en de glas-in-loodramen. De bedaking vertoont namelijk lekken en een deel van de glas-in-loodramen zijn beschadigd.

De restauratie van de art-nouveauzaal betekent volgens de minister een belangrijke herwaardering van deze zaal, zodat die opnieuw als feestzaal en ontmoetingsruimte voor de school gebruikt kan worden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: