Richard Holbrooke (1941-2010) – Diplomaat

1 minuut leestijd
Richard Holbrooke
Richard Holbrooke

De Amerikaans diplomaat Richard Holbrooke werd vooral bekend dankzij zijn bijdrage aan het Verdrag van Dayton in 1995, het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Bosnische oorlog.

Richard Holbrooke
Richard Holbrooke
Richard Holbrooke werd op 24 april 1941 geboren in New York. In 1962 studeerde hij af aan de Brown University in Provence. Van 1966 tot 1968 maakt hij deel uit van de Vietnam-staf van de Amerikaanse president Lyndon Johnson. In de jaren zeventig is Holbrooke VS adviseur in Indonesiƫ.

Akkoord van Dayton

Richard Holbrooke wordt in de jaren negentig zeer bekend als hij onderhandelt met vechtende fracties en Bosniƫ. Hij wordt gezien als de architect van het Verdrag van Dayton, dat in 1995 een eind maakte aan de Bosnische oorlog. Over deze onderhandeling schrijft Holbrooke in zijn boek To end a war.

In 2008 komt Holbrooke opnieuw wereldwijd in het nieuws. De voormalige president van de Bosnische ServiĆ«rs Radovan Karadzic wordt dan gearresteerd en verklaart tegenover het JoegoslaviĆ« Tribunaal dat Holbrooke hem in 1996 immuniteit van strafvervolging voor het tribunaal beloofde in ruil voor zijn aftreden als president. Holbrooke heeft zo’n overeenkomst altijd ontkend. “Dit is een oude bewering waarmee Karadzic al in 1996 begon”, liet Holbrooke na de voorgeleiding van Karadzic weten. “Zo’n deal zou immoreel en onethisch zijn. Natuurlijk is het niet gebeurd.”

In 2009 werd Holbrooke de speciale Amerikaans gezant voor Afghanistan en Pakistan. In die hoedanigheid voert hij de druk op Pakistan op om de strijd aan te gaan met de Taliban.

CNN interviewt Richard Holbrooke na de arrestatie van Karadzic

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×