Dark
Light

Rijksmonumenten hebben eigen bordje

1 minuut leestijd
Het nieuwe bord voor Rijksmonumenten - ANWB
Het nieuwe bord voor Rijksmonumenten - ANWB

Nederlandse rijksmonumenten hebben sinds donderdag een eigen bord. Het nieuwe bord moet de monumenten zichtbaarder maken.

Ridderzaal in 2009 - Foto: CC
Ridderzaal – Foto: CC


Nederland telt ongeveer 60.000 rijksmonumenten, maar veel daarvan zijn niet als zodanig te herkennen. Het nieuwe bord is ontwikkeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed:

Het Rijksmonumentenbordje maakt tegelijkertijd een einde aan de verwarring die soms ontstaat over het ‘blauwwitte’ schildje (Blue Shield). Ten onrechte wordt vaak gedacht dat dit schildje aangeeft dat een gebouw een rijksmonument is. Blue Shield is in het leven geroepen tijdens de Haagse Conventie in 1954 en heeft als doel om cultureel erfgoed in tijden van oorlog en militaire bezetting te beschermen.

Het nieuwe monumentenbord werd donderdag door minister Jet Bussemaker het onthuld bij de Ridderzaal in Den Haag. Dit is het eerste Rijksmonument waar het bord de gevel siert.

Eigenaren van rijksmonumenten kunnen het bord (beschikbaar in de formaten 5x7cm, 10x15cm en 14x21cm) aanschaffen via de ANWB. De kleinste versie van het bord kost 30 euro.

Het nieuwe bordje voor rijksmonumenten krijgt ook een variant voor gemeentelijke monumenten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×