Smid maakt replica toegangspoort Dachau

Het voormalige concentratiekamp Dachau krijgt een nieuwe poort. De originele poort werd eind vorig jaar gestolen en is nog niet teruggevonden. De nieuwe deur wordt gemaakt door een Duitse smid en is op tijd klaar voor de herdenking van de bevrijding van Dachau, op 29 april.

In Dachau (deelstaat Beieren) werd in 1933 het eerste concentratiekamp van de nazi’s opgericht. Aanvankelijk was het kamp bedoeld voor anti-nazigezinde Duitsers maar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden er vooral Joden naar toe gebracht om te werken als dwangarbeider.

‘Arbeit macht frei’

In het kamp zaten in totaal ongeveer 206.000 personen gevangen. Van hen overleden er minimaal 25.000. Na de Tweede Wereldoorlog bleef het kamp bewaard, als monument ter herinnering aan de duizenden die er omkwamen. Het Dachau Herinneringscentrum wordt jaarlijks door ongeveer 800.000 mensen bezocht.

De smid die de replica van de poortdeur voor Dachau maakte, Michael Poitner, had gemengde gevoelens toen hij de vraag kreeg of hij de deur wilde maken. Hij had vooral moeite met het feit dat hij dan ook de beruchte tekst ‘Arbeit macht frei’ moest reproduceren. Hij maakte voor zijn ontwerp gebruik van foto’s en tekeningen van het origineel.

- advertentie -

Auschwitz

Vier jaar geleden werd het ingangsbord van Auschwitz al gestolen. Dit in opdracht van een Zweedse neo-nazi. Het hek werd enkele dagen later in stukken gezaagd teruggevonden. Vermoed wordt dat ook de deur van Dachau door neo-nazi’s is ontvreemd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: