Dark
Light

Snel online oude zwartwitfoto’s inkleuren

1 minuut leestijd
Ingekleurde foto van Anthony Fokker
Ingekleurde foto van Anthony Fokker

Er zijn tegenwoordig professionele computerdeskundigen die zo waarheidsgetrouw mogelijk oude zwartwitfoto’s inkleuren. Een bekend voorbeeld is kunstenares Marina Amaral die recent het bijzondere boek Tijd in kleur publiceerde, met daarin tweehonderd vakkundig ingekleurde historische foto’s. Dankzij een eenvoudige online tool kan het ‘gewone publiek’ nu ook zelf zwartwitfoto’s kleuren.

Hoewel het vaak onmogelijk is om de exacte condities na te bootsen waaronder een foto is gemaakt, is het toch mogelijk om kleur aan oude foto’s toe te voegen. Zo kan men zich enigszins een beeld vormen van wat de fotograaf lang geleden gezien kan hebben. Een klein beetje kleur kan er ook voor zorgen dat een oude foto net wat levendiger overkomt.

GovTech, een instelling van de overheid van Singapore die zich onder meer bezighoudt met kunstmatige intelligentie, ontwikkelde een online tool die zwartwitfoto’s in kan kleuren. Het zelflerende systeem werd hiervoor gevoed met een groot aantal oude foto’s van Singapore. De instelling garandeert niet dat de kleuren precies kloppen:

“The point of colourisation is to generate an image with colours that are plausible. It by no means guarantees that the colourised image is an accurate representation of the actual snapshot in time.”

De tool is gratis beschikbaar via Colourise.sg. Hoe lang hij online blijft is onduidelijk, dus wie de site wil gebruiken om zijn of haar familiealbum wat kleur te geven kan het beste snel aan de slag. Zie hieronder enkele voorbeelden van ingekleurde foto’s.

Enkele snelle voorbeelden van inkleurde historische foto’s:

Voor en na: Koningin Wilhelmina bij Radio Oranje (Origineel: Publiek Domein - Nationaal Archief)
Voor en na: Koningin Wilhelmina bij Radio Oranje (Origineel: Publiek Domein – Nationaal Archief)
Pieter Jelles Troelstra in 1912 (Origineel: Publiek Domein)
Pieter Jelles Troelstra in 1912 (Origineel: Publiek Domein)
Watersnoodramp 1953 - Dijkdoorbraak in Den Bommel, Zuid-Holland (Origineel: Publiek Domein - Rijkswaterstaat - wiki)
Watersnoodramp 1953 – Dijkdoorbraak in Den Bommel, Zuid-Holland (Origineel: Publiek Domein – Rijkswaterstaat – wiki)

Maar de tool kan natuurlijk ook gebruikt worden om oude prenten of gravures mee in te kleuren:

Moord op Lincoln, gravure van Currier en Ives (1865)
Moord op Lincoln, gravure van Currier en Ives (1865)

Ook interessant: Welke kleur ogen had Charles Darwin?

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×