Volgens het Cultuurfonds leidt de stapeling van bezuinigingen op kunst en cultuur tot een jaarlijkse kaalslag van 350 miljoen euro. Het fonds spreekt van een negatief domino-effect in de kunst- en cultuursector.
Na een onderzoek in opdracht van private financiers, gemeenten en de kunst- en cultuursector concludeert het Cultuurfonds dat verschillende kabinetsmaatregelen elkaar negatief versterken. Naast de verhoging van de btw van 9 naar 21 procent en de verhoging van de kansspelbelasting, worden bijvoorbeeld ook de gemeente- en overheidssubsidies verlaagt en de giftenaftrek aangepast. Zowel gesubsidieerde als niet- gesubsidieerde culturele instellingen of activiteiten zouden door de maatregelen worden geraakt.
Het fonds verzoekt het kabinet de btw-verhoging uit te stellen, zodat er eerst gedegen onderzoek uitgevoerd kan worden naar de daadwerkelijke opbrengsten en gevolgen voor de sector. Volgens het Cultuurfonds rekent het kabinet zich namelijk onterecht rijk. Directeur Cathelijne Broers:
De btw-maatregel kost de sector meer dan dat het oplevert voor de staatskas. De rekenfout die gemaakt wordt, is dat er in de prijselasticiteit btw-verhoging niet gerekend is met de stijging van de prijzen van entree tickets door de stijgende kosten voor personeel, materiaal en energie. Er wordt uitgegaan van 5-6% minder publieksinkomsten, maar dat is eerder 9-12%.
Ook de gevolgen van de korting op het gemeentefonds moet wat het fonds betreft eerst verder onderzocht worden.
Het door sector zelf uitgevoerde onderzoek zou aantonen dat de voorgenomen maatregelen zowel de maatschappelijke waarden van cultuur als de werkgelegenheid de en bestaanszekerheid aantasten. Reden voor het Cultuurfonds om het belang van de sector in een persbericht nog eens extra te onderstrepen. Broers:
Het brengt mensen samen, zet aan tot kritisch denken en heeft een positieve invloed op onze gezondheid. Onze geschiedenis wordt in musea door heel Nederland in leven gehouden, zodat elke generatie kan leren over de Nederlandse kunst en cultuur, gebruiken en innovaties. Dat moeten we toch behouden en juist in investeren in plaats van op bezuinigen?
De totale kunst- en cultuursector zou verantwoordelijk zijn voor een directe bijdrage van 5,5 miljard euro aan het Bruto Binnenlands Product (BBP) en, samen met de creatieve industrie, werk bieden aan 392.000 mensen.