Op zaterdag 22 april, de geboortedag van de Utrechtse verzetsstrijdster Truus van Lier (1921-1943), wordt een struikelsteen gelegd voor haar moeder Derkje van Lier-Wensink (1890-1945). De steen wordt geplaatst voor het ouderlijk huis van Derkje en Truus aan de Prins Hendriklaan 48 in Utrecht.
De niet-joodse Derkje werd in 1943 gearresteerd na afloop van een bezoek aan de gevangenis in Amstelveen waar haar dochter op dat moment gevangen zat voor de moord op de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie Kerlen. De precieze reden waarom ze gearresteerd is, is tot op heden niet duidelijk. Truus werd in oktober 1943 gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen. Derkje overleed in januari 1945 aan uitputting in kamp Ravensbrück.
De steenlegging voor Derkje van Lier-Wensink vindt plaats in aanwezigheid van wethouder Susanne Schilderman en een nicht van Truus van Lier. Mevrouw Hélène Cartuyvels-Zegers de Beyl (77), een dochter van Truus’ zus Mieke (1917-1989), komt hiervoor speciaal over uit België. Dichter Hanneke van Eijken, die eerder een gedicht maakte voor Truus van Lier, heeft voor deze gelegenheid een stadsgedicht gemaakt over haar moeder. Zij zal deze voorlezen.
De struikelsteen wordt geplaatst naast die van Truus, die daar precies twee jaar geleden kwam te liggen. Het Utrechts college van B&W reageert hiermee op een oproep van historisch-onderzoeker Jim Terlingen. Naar zijn opvatting was men moeder Derkje bij de eerdere steenlegging vergeten. Derkje was immers ook een oorlogsslachtoffer.