De Vriesche Euklides hangt alleen
Van cijferletters hecht aen een.
Bewaert toch Sybrant met uw allen.
Bewaart dien Rekenschat getrouw:
Viel Kardinael van ’t plat, hy zou
Aen cijferletters stukken vallen
Zo klonk het gedicht dat Joost van den Vondel schreef over Sybrand Hansz. Cardinael. De Vriesche Euklides (genoemd naar een Grieks wiskundige die omstreeks 300 v.Chr. leefde) was rekenmeester, wiskundige en tevens landmeester, zeevaart- en sterrenkundige. Hij maakte naam in een tijdperk van ontdekkingsreizen en economische expansie, in de eerste helft van de zeventiende eeuw. Zijn kennis – zeer toegankelijk en toepasbaar – werd gretig onder wetenschappers ontvangen.
Leven

In zijn ogen waren navigatieleer en Italiaans boekhouden de belangrijkste vakken. Verder doceerde hij arithmetica (rekenkunde), landmeetkunde, ‘wijnroeien’ (met een peilstok de hoeveelheid wijn in een vat meten) en sterrenkunde.
Bewonderd
Cardinael stond bekend als vakidioot en excentriekeling, maar werd ook bewonderd vanwege zijn uitgebreide kennis. Eigenzinnig was hij, bij meetkundige vraagstukken wilde hij absoluut geen gebruik maken van algebra. Mede door zijn puur cijfermatige benadering, ontwikkelde hij originele, vindingrijke methodes. Als rekenmeester had hij veel invloed op ‘rekenaars’, meetkundigen en zeevaarders.
Werk
Er verscheen een flink aantal wetenschappelijke publicaties van Cardinael’s hand. Zijn belangrijkste werk, waarmee hij internationaal faam verwierf, was zijn Hondert geometrische questien met hare solutien dat in 1612 uitkwam. Uniek in zijn soort door de uitgebreidheid, de elegantie van de oplossingen – die vaak van verrassende eenvoud waren. Daarbij waren de meeste vraagstukken zeer praktijkgericht.

Standpunt
Andere publicaties van Cardinael zijn onder meer wiskundige (leer)boeken en een astronomieboekje. In 1635 verscheen van zijn hand Mathematische ofte Wisconstige bewijsredenen (…) waarin hij bewees dat…
…de Aerdcloot stil staet. En de Sonne daghelijcx en jaerlijcx sijnen loop doet (…).
Hieruit bleek dat Cardinael de aarde als het centrum van het heelal beschouwde, waar de andere hemellichamen omheen draaiden. In zijn tijd was dat al een afwijkend standpunt.
Sybrand Hansz. Cardinael overleed in 1647 in Amsterdam, waarna de rekenschool door zijn weduwe werd voortgezet.
Bronnen ▼
-https://www.nieuwarchief.nl/serie5/pdf/naw5-2003-04-4-309.pdf