Vier jaar gevangenis en twee jaar werk in de kolenmijnen, dat was de straf waar Albert Gemmeker na de Tweede Wereldoorlog mee wegkwam. Als commandant van doorgangskamp Westerbork had hij 75 treinen naar de vernietigingskampen zien vertrekken.
De bezetting heeft lang als moreel ijkpunt gefunctioneerd, en doet dat in feite nog. Maar onze aandacht wordt steeds minder getrokken door de uitersten.
Het NSB-hoofdkwartier was gevestigd aan de laan. Na 1940 volgden veel nazi-instituten waardoor de laan een soort Nederlands ‘Unter den Linden’ werd.
Wat is moed en wanneer komt het boven? Deze een andere vragen worden beantwoorden aan hand van interessante heldenverhalen.
Bert en Hans Kuik groeiden op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun tienerleven werd gekenmerkt door ondergrondse activiteiten: het verzet tijdens hun schooltijd en tijdens de Slag om Arnhem.
Utrecht was voor de Nederlandse nationaal-socialisten de ‘Hoofdstad der Beweging’, omdat daar hun leider Mussert in december 1931 de partij had opgericht en zijn ‘hoofdkwartier’ had gevestigd. Vanaf 1937 hield Mussert kantoor in het pand Maliebaan 35.
In Utrecht is enige opschudding ontstaan door een brief waarin gemeld wordt dat aan de Utrechtse Maliebaan binnenkort een NSB-museum wordt gevestigd. Wie de brief heeft verstuurd is niet duidelijk.
Kijkt u televisie? Dan wordt u bedonderd. Of het nu gaat om The Voice Kids of historische documentaires. Televisie draait nauwelijks om waarheidsvinding, maar om kijkcijfers en scoops. Ik weet dat, want ik heb meegewerkt aan een documentaire van Andere Tijden Sport (ATS).
Tegelijk met de start van de televisieserie “Na de bevrijding” is het gelijknamige boek van historicus Ad van Liempt verschenen.
De werkelijkheid kan ongelooflijker zijn dan fictie. Dat blijkt uit het bizarre oorlogsverhaal van Gerard Reeskamp (1899-1970), een drogist uit Naarden die in Friesland uitgroeide tot leider van een aantal spectaculaire verzetsacties.
De indrukwekkende bundel De jacht op het verzet (2013) treedt in gruwelijk detail over het meedogenloze optreden van de Sicherheitsdienst (SD) en de Nederlandse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Feitelijk is het boek, dat verschenen is bij uitgeverij Balans, een vervolg op het eerder verschenen Jodenjacht (2011). Uit strafdossiers diepten de auteurs allerlei schokkende verhalen op van buitenproportioneel geweld tegen
Eind vorig jaar verscheen bij uitgeverij Aspekt het boek De toekomst heeft een lang verleden. Auteur Els Kiewik-Peters beschreef hierin een verzwegen familiegeschiedenis, over twee mannen uit Hilversum die tijdens de Tweede Wereldoorlog in nazi-Duitsland te werk werden gesteld. Televisiemaker en journalist Ad van Liempt schreef het voorwoord. Volgens hem bevat het boek een belangrijk verhaal. De geschiedenis van “koning-keizer-admiraal”
Eerder deze maand liet Indonesië weten af te zien van de aankoop van Nederlandse tanks. In de periode hiervoor was in Nederland een en ander te doen geweest over mensenrechtenschendingen in Indonesië. Volgens journalist Ad van Liempt hebben Nederlandse politici geen historisch besef en moeten ze juist tegenover Indonesië niet beginnen over mensenrechten.
Het NIOD en het Verzetsmuseum Amsterdam hebben een serie bijeenkomsten georganiseerd waarin gesproken zal worden over de “actuele betekenis van helden en schurken uit de Tweede Wereldoorlog”. De bijeenkomsten zijn georganiseerd in samenwerking met NTR/VPRO en het Historisch Nieuwsblad en worden gehouden in het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam.
Dankzij onderzoek in strafdossiers in het Nationaal Archief is van ongeveer negenduizend Joden ontdekt door wie en wanneer ze in de Tweede Wereldoorlog werden gearresteerd. Het Nationaal Archief heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
Televisieserie De Oorlog is genomineerd voor De Tegel, een prijs voor de beste journalistieke productie van 2009. In de negendelige serie die werd gepresenteerd door Rob Trip werd het verhaal vertelt van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië. Eindredacteur van het NPS-programma was Ad van Liempt, die er ook een boek bij maakte. Het programma is genomineerd in de
Piet van Wijk wordt in maart het nieuwe hoofd van de afdeling geschiedenis van de NPS en de VPRO. Dat maakten de omroepen vandaag bekend.
Ad van Liempt is door lezers van het Historisch Nieuwsblad verkozen tot historicus van het jaar 2009. Lezers van het geschiedenismagazine konden kiezen uit twintig Nederlands historici. Ad van Liempt kreeg vijfentwintig procent van de stemmen. De maker van de goedbekeken NPS-televisieserie De Oorlog liet onder meer Maarten van Rossem en Geert Mak achter zich. Bijna 500 lezers van het
Televisie-maker en journalist Ad van Liempt heeft de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2009 gewonnen. Dat is vandaag bekendgemaakt.
Rob Trip (Foto: Jorne Tielemans) Presentator Rob Trip heeft zich een jaar lang beziggehouden met geschiedenis. Hij presenteert De Oorlog, een negendelige tv-serie over de Tweede Wereldoorlog die vanaf eind deze maand op televisie is te zien. Als kind had Rob Trip al een passie voor de Tweede Wereldoorlog. Hij hield er als jongetje een spreekbeurt over en toonde zijn