In Nederland werd op uiteenlopende manieren stelling genomen tegen het nationaalsocialisme en de opkomst van de NSB. De verschillende initiatieven die werden ontplooid leidden niet tot meer onderlinge samenwerking. Zelfs binnen de opgerichte organisaties en comités bestond de nodige onenigheid. De vraag is waarom er niet meer eenheid was.
In Nederland is het met name Frits Boterman geweest die de hernieuwde belangstelling voor de Duits geschiedfilosoof Oswald Spengler heeft aangewakkerd.
In 'Het land van Merkel' analyseert Frits Boterman de periode waarin Angela Merkel als bondskanselier van Duitsland een leidersrol in Europa kreeg toebedeeld.
Een van de kernvragen in het boek is hoe de Duitsers erin slaagden om in een korte periode van ruim één jaar (van 14 juli 1942 tot 29 september 1943) ruim 100.000 Nederlandse Joden af te voeren en te vermoorden.
Hoe kon het gebeuren dat een beschaafd, hoogstaand volk als de Duitsers in de twintigste eeuw afgleed richting de barbarij van het nazisme, de beweging die uiteindelijk resulteerde in de Holocaust? Deze centrale vraag stelt en beantwoordt Frits Boterman, emeritus hoogleraar Moderne Duitse geschiedenis na 1750 aan de Universiteit van Amsterdam, in het boek Cultuur als macht (De Arbeiderspers, 2013).