Van Agt had twijfels over geestesgesteldheid Juliana

1 minuut leestijd
Dries van Agt als premier in 1980 (CC0 - Ministerie van Algemene Zaken)
Dries van Agt als premier in 1980 (CC0 - Ministerie van Algemene Zaken)

Voormalig premier Dries van Agt twijfelde in 1980 aan de geestelijk gesteldheid van koningin Juliana. Dit is te lezen in de biografie van oud-premier Van Agt, die vandaag verschijnt.

In het voorwoord van het boek wordt een uitspraak van Van Agt geciteerd: “Ik vroeg me ook wel af of Juliana die beslissing over de troonsafstand nog wel geheel zelfstandig kon nemen”. Later, bij het teruglezen, zou de oud-premier betwijfeld hebben dat hij dat zo had gezegd.

Slagtroomtaart

In de biografie van de man die van 1977 tot 1982 minister-president was, staat verder dat koningin Juliana ter gelegenheid van de troonswisseling op 30 april 1980 bepaalde gevangenen gratie wilde verlenen. Daarnaast zou de vorstin alle gedetineerden een slagtroomtaart hebben willen geven. Vice-premier Hans Wiegel vertelde Juliana echter dat het gratievoorstel niet door kon gaan. Over het taarten-plan van Juliana zou Wiegel hebben gezegd: “Majesteit, dat lijkt me een uitstekend idee. En dan spuiten we met slagroom op elke taart: en nog vele jaren”.

De biografie van Dries van Agt, genaamd ‘Tour de Force’, is geschreven door Peter Bootsma, Johan van Merriënboer en Peter van Griensven en verschijnt bij uitgeverij Boom. De oud-premier krijgt vandaag in het Catshuis in Den Haag het eerste exemplaar van het boek overhandigd door premier Balkenende. De biografen werkten zes haar lang aan het boek hadden toegang tot stukken die niet eerder werden gepubliceerd, bijvoorbeeld tot notities van Van Agt zelf.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×