Voedselinnovaties in Nederland vanaf 1900

1 minuut leestijd
Mais (stck.xchng)
Mais (stck.xchng)

Bij Museum Boerhaave in Leiden is vanaf begin volgende maand de tentoonstelling FOODTOPIA, over voedselinnovaties in Nederland vanaf 1900, te zien.

Hugo de Vries
Hugo de Vries
De tentoonstelling geeft een beeld van de voedselinnovaties die in een eeuw tijd in Nederland zijn ontwikkeld, van margarine tot kweekburger. Het museum over de tentoonstelling:

“Het besef van de mondiale voedselcrisis is niet alleen van deze tijd. Idealen, zorgen over en innovatieve oplossingen voor de voedselproblematiek in de wereld bestaan al langer. Enkele voorbeelden uit het verleden zijn de populariteit van de mutatietheorie van Hugo de Vries rond 1900 en de ontwikkeling van margarine vanaf de jaren ‘30. De kweekburger, die onlangs de collectie van Museum Boerhaave verrijkte, is een voorbeeld van een recente innovatie.”

De genoemde Hugo de Vries is onder meer bekend omdat hij rond 1900 de erfelijkheidswetten van Mendel herontdekte. De Nederlandse bioloog en geneticus illustreerde de beroemde wetten met door hemzelf gekweekte maiskolven. Daarnaast onderzocht De Vries bij de teunisbloem het ontstaan van nieuwe soorten en kwam tot de beroemde ‘mutatietheorie’. Boerhaave:

“Hij dacht dat nieuwe soorten met sprongen ontstonden in plaats van door langzame veranderingen zoals Darwin stelde in zijn evolutietheorie. De wetenschap kon hij hiermee niet altijd overtuigen, maar hij werd er wereldberoemd en erg populair mee bij het gewone publiek. Kranten schreven over zijn theorie als basis voor utopistische hoop over kunstmatig gemaakte nieuwe planten en dieren. De theorie beloofde een betere wereld waarin de mens de ultieme controle zou krijgen op de evolutie en er genoeg eten was voor de steeds maar uitdijende wereldbevolking.”

Gastconservator bij de tentoonstelling is Louise Fresco, wetenschapper en voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research centre. Zij selecteert als voedselexpert tien belofterijke innovaties die de mondiale voedselcrisis mogelijk kunnen bezweren.

FOODTOPIA is te zien van 6 februari tot en met 1 november 2015.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×