In 1934 kwam de Belgische koning Albert I om het leven bij een klimongeval. Over de dood van de koning is altijd veel gespeculeerd, mede doordat niemand getuige was van het fatale ongeval. Wetenschappers van de KU Leuven zeggen nu echter bloedsporen van de koning te hebben gevonden, op de plek waar hij ten val kwam.
Koning Albert I, ook wel Koning-Soldaat genoemd omdat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog bij zijn soldaten aan het front bleef, was een klimfanaat. Het ongeval waarbij hij om het leven kwam, vond plaats in Marche-les-Dames, in de buurt van Namen.
Volgens sommige complottheorieën kwam de koning helemaal niet om tijdens het klimmen. Zijn lichaam zou pas na de val onderaan de rots zijn neergelegd. Na de dood van Albert I werd Marche-les-Dames een soort bedevaartsoord en doken er relieken op, met bloedsporen van de koning, die tijdens de nacht van 17 op 18 februari door omwonenden verzameld zouden zijn. Een journalist van het VTM-programma Royalty kocht enige tijd geleden met bloed besmeurde boomblaadjes en liet die onderzoeken. Deze blaadjes zijn nu onderzocht door wetenschappers van de KU Leuven.
Verwanten
Forensisch geneticus Maarten Larmuseau en zijn team zochten twee nog levende verwanten van Albert I:
“Koning Simeon II van Saksen-Coburg en Gotha, de laatste tsaar en voormalige eerste minister van Bulgarije die in vaderlijke lijn met Albert I verwant is, en Anna Maria Freifrau von Haxthausen, een Duitse barones die in moederlijke lijn familie is van Albert I, waren bereid mee te werken. Zij stonden DNA-stalen af die we vergeleken met het DNA van de bloedsporen. Daaruit blijkt dat het inderdaad om het bloed van Albert I gaat.”
Die bevestiging heeft, zo stelt de onderzoeker, een historisch belang:
“Na 80 jaar zijn alle betrokkenen overleden en is het meeste materiaal verdwenen: we kunnen alle speculaties rond deze ‘cold case’ wellicht nooit helemaal weerleggen. Dit onderzoek was één van de laatste mogelijkheden om nog bijkomende gegevens te verzamelen. De echtheid van de bloedsporen onderschrijft de officiële versie over de dood van Albert I. Het verhaal dat het dode lichaam van de koning nooit in Marche-les-Dames heeft gelegen of daar pas ’s nachts werd neergelegd, is hierdoor heel onwaarschijnlijk geworden. Bovendien toont het aan dat het toenmalig juridisch onderzoek vanaf de start niet perfect kon verlopen, omdat souvenirjagers de plaats van overlijden verstoord hebben.”
Lees ook: Albert I van België (1875-1934) – Koning-Soldaat
Overzicht van boeken over het Belgische Koningshuis
Boek: België en zijn koningen