Zaanse Schans krijgt ‘verstilde kuiperij’

2 minuten leestijd

De kuiperij op de Zaanse Schans
Op de Zaanse Schans is vanaf volgende week een oude kuiperij te vinden. Wie het bijzondere Zaanse buurtje voortaan bezoekt kan volgens het Zaans Museum nu op nog een extra locatie een “sprong in het verleden maken” door binnen te stappen “bij de verstilde Kuiperij Tiemstra”.

De kuiperij wordt gevestigd in de voormalige Schuitemakerij Brouwer en is afkomstig van vatenhandel S.R. Tiemstra & Zonen uit Oostzaan. Bij zijn overlijden in 1999 liet de laatste kuiper, Jaap Tiemstra, een geheel intactzijnde kuiperij achter. In opdracht van het Zaans Museum realiseerde stichting de Zaanse Schans met behulp van dit materiaal vervolgens een museale presentatie. Het museum:

“In deze kuiperij is niet alleen te zien hoe het ambacht van kuipen in elkaar steekt, maar ook ademt het de geest van de laatste kuiper.”

De ontwikkeling van de kuiperij is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de Provincie Noord-Holland, Gemeente Zaanstad, Stichting de Zaanse Schans en Zaans Museum. De nieuwe bezienswaardigheid is vanaf 2 juni toegankelijk voor het publiek.

Kuiperij Tiemstra

Tentoonstelling: 50 jaar Zaanse Schans

In het Zaans Museum in Zaandam is vanaf 2 juni een tentoonstelling te zien over het vijftigjarig bestaan van de Zaanse Schans. Tijdens de naoorlogse wederopbouw dreigden veel karakteristieke Zaanse houten huizen te verdwijnen door de aanleg van snelwegen, de bouw van woonwijken en fabrieksuitbreidingen. Hierdoor zou het originele landelijke karakter van de dorpen verdwijnen. Een groep liefhebbers van de Zaanse houtbouw richtte daarom in 1946 de Stichting Zaans Schoon op, met het idee een reservaat te bouwen voor de Zaanse houtbouw.

Een van de leden van de stichting was architect Jaap Schipper. Deze architect werkte een plan uit voor een buurtje waarin de structuur van een Zaans dorp met een dijk, paden en sloten goed te zien was. Als terrein werd gekozen voor de Kalverpolder. De bouw startte in 1956 en in 1961 arriveerden de eerste bewoners. Later volgde een tiental huizen en in de jaren zeventig en tachtig werd er uitgebreid. Momenteel staan er ruim veertig panden en is de bouw nog niet gestopt.

Voor de tentoonstelling in het Zaans Museum maakte fotografe Marisa Beretta een fotoreportage waarbij de mensen op en achter de Zaanse Schans zijn geportretteerd. In totaal zijn er veertig portretten te zien. De tentoonstelling, getiteld Zaans Schoon. 50 jaar Zaanse Schans, loopt van 2 juni 2011 tot en met 25 maart 2012.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×