Het Zaans Museum heeft een brief verworven die de Franse schilder Claude Monet op 2 juni 1871, de dag van zijn aankomst in Zaandam, schreef aan zijn goede vriend en schilder Camille Pissarro.
Het Zaanse landschap, de molens, de rivier de Zaan en de houten huizen boeiden Monet zo dat hij er vijfentwintig werken schilderde.
“Als Poetin niet naar het Czaar Peterhuisje komt, dan komt het Czaar Peterhuisje wel naar Poetin toe”, moet het Zaans Museum hebben gedacht. Tijdens het bezoek van de Russische president aan Nederland schonk de directeur van het museum de president een klein stukje hout van het beroemde huisje.
Het beroemde Czaar Peterhuisje in Zaandam is sinds zaterdag weer toegankelijk voor het publiek. Het huisje is de afgelopen tijd grondig gerenoveerd. Het Czaar Peterhuisje bevindt zich aan De Krimp in Zaandam. Het kleine museum is gebouwd rond het huisje waarin de Russische tsaar Peter de Grote in 1697 acht dagen woonde toen hij de scheepsbouw in Nederland bestudeerde.
Een onbekende heeft woensdag een kunstwerk gestolen uit het Zaans Museum in Zaandam. Het gaat om een werk van Jan van der Linden dat onderdeel uitmaakte van de tentoonstelling HollAnders. Kunstenaars met een beperking geïnspireerd door de Zaanstreek. Het werk, getiteld Storm op zee, werd hardhandig uit de borging getrokken en vervolgens meegenomen. De HollAnders-tentoonstelling bevat werk van veertig kunstenaars
Een Russische onderneming trekt 1,6 miljoen euro uit voor de restauratie van het Czaar Peterhuisje in Zaandam. De directeur van het Zaans Museum, Fokelien Renckens, heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Met het geld wordt ook een nieuw entree van het huisje gebouwd. Ook wordt de tuin wordt opgeknapt en er komt een glazen serre als entree. Het is de bedoeling dat
Op de Zaanse Schans is vanaf volgende week een oude kuiperij te vinden. Wie het bijzondere Zaanse buurtje voortaan bezoekt kan volgens het Zaans Museum nu op nog een extra locatie een “sprong in het verleden maken” door binnen te stappen “bij de verstilde Kuiperij Tiemstra”.
Deze week is het 125 jaar geleden dat Ericus Verkade (1835-1907) in Zaandam zijn brood- en beschuitfabriek opende. De fabriek die met name beroemd werd vanwege de ‘meisjes van Verkade’ en de plaatjesalbums is na al die jaren nog steeds een begrip en viert de verjaardag uitgebreid.
De tentoonstelling Van cactus- tot voetbalplaatjes, Zaanse bedrijven en hun albums die sinds november te bezichtigen is in het Zaans Museum wordt verlengd tot 8 mei 2011. De tentoonstelling is volgens het museum erg populair. Net als het boek van Peter Roggeveen dat naar aanleiding van de tentoonstelling verscheen.
Nederland plakt al decennia plaatjes. Het beroemdst zijn de Verkade-albums maar ook andere bedrijven hebben in de loop der tijd gretig gebruik gemaakt van de spaar- en plakzin van de Nederlander. In een speciaal boek en een tentoonstelling in het Zaans Museum in Zaandam, wordt een overzicht gegeven van de Zaanse bedrijven die in de loop der tijd plaatjesalbums hebben