Aangifte om verkoop ‘Mein Kampf’

Federatief Joods Nederland (FJN) gaat aangifte doen tegen de Amsterdamse galeriehouder die Mein Kampf te koop aanbiedt. Dat meldt NRC Handelsblad.


De krant plaatste deze week een bericht over de Totalitarian Art Gallery. Galeriehouder Michiel van Eyck erkende in de krant het beruchte boek van Adolf Hitler te verkopen. Niet uit ideologische overwegingen maar omdat hij het boek goed bij zijn historische collectie vindt passen. Ook gaf hij aan het verkoopverbod graag ter discussie te stellen.

Adolf Hitler deed in Mein Kampf, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek uit de doeken. In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel Mijn kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden.

FJN heeft nu besloten aangifte te doen tegen de Amsterdamse galeriehouder omdat hij het boek ondanks het verbod verkoopt. Volgens voorzitter Herman Loonstein is het “in een tijd van ongekende toename van antisemitisme” belangrijk dat met “harde hand wordt opgetreden tegen deze vorm van haatzaaien”.

- advertentie -

De galeriehouder is het daar niet mee eens. Tegenover de NOS zegt hij het verkoopverbod “bizar” te vinden omdat Mein Kampf op internet gewoon vrij beschikbaar is.

Politiek

September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden. Toenmalige minister Plasterk liet toen weten dat het boek wat hem betreft vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een kleine Kamermeerderheid (83 van de 150 zetels) was het daar toen echter niet mee eens, waardoor handel en herdruk van Mein Kampf in Nederland nog steeds verboden is.

De domeinnaam www.meinkampf.nl is geregistreerd door het Nederlandse ministerie van Algemene Zaken.

Mein KampfOndanks een landelijk verbod kan in een…
Mein KampfIk wil een exemplaar van Mein Kampf…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: