Dark
Light

Argentijns babyroof-proces van start

Auteur:
1 minuut leestijd

Videla en Bignone – Still YouTube
In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is maandag het proces begonnen tegen de voormalige dictators Jorge Videla en Reynaldo Bignone. Het duo wordt verdacht van betrokkenheid bij het kidnappen van enkele tientallen babys tijdens de zogenaamde ‘Vuile Oorlog’ (1976-1983).

Videla (85) en Bignone (83) staan samen met zes anderen, waaronder een arts, terecht. Ze worden mede-verantwoordelijk gehouden voor het roven van minimaal 34 baby’s. Deze baby’s werden tijdens de militaire dictatuur gestolen van politieke tegenstanders die gevangen zaten. De moeders werden in veel gevallen kort na de geboorte om het leven gebracht.

De baby’s kregen na bij hun moeder te zijn weggenomen een andere identiteit om vervolgens geplaatst te worden bij kinderloze echtparen die het militaire bewind wel steunden. Van ruim honderd baby’s staat vast dat ze tijdens het militaire bewind werden weggeven aan gezinnen die de junta steunden.

In Argentinië wordt het proces tegen de twee oud-dictators live op televisie uitgezonden. Het is voor het eerst dat militaire leiders terecht staan in verband met de babyroof. Het proces zal enkel maanden duren. De federale rechtbank wil maar liefst 370 getuigen oproepen. Zowel Videla als Bignone zijn tijdens eerdere processen al veroordeeld tot lange celstraffen in verband met misdaden die ze tijdens de militaire dictatuur begingen. Van 1976 tot 1983 verdwenen er in Argentinië volgens mensenrechtenorganisaties ongeveer 30.000 mensen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×