Argentijns babyroof-proces van start

Videla en Bignone – Still YouTube

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is maandag het proces begonnen tegen de voormalige dictators Jorge Videla en Reynaldo Bignone. Het duo wordt verdacht van betrokkenheid bij het kidnappen van enkele tientallen babys tijdens de zogenaamde ‘Vuile Oorlog’ (1976-1983).

Videla (85) en Bignone (83) staan samen met zes anderen, waaronder een arts, terecht. Ze worden mede-verantwoordelijk gehouden voor het roven van minimaal 34 baby’s. Deze baby’s werden tijdens de militaire dictatuur gestolen van politieke tegenstanders die gevangen zaten.- advertentie -

Portretten van tijdens de junta verdwenen Argentijnen

De moeders werden in veel gevallen kort na de geboorte om het leven gebracht.

De baby’s kregen na bij hun moeder te zijn weggenomen een andere identiteit om vervolgens geplaatst te worden bij kinderloze echtparen die het militaire bewind wel steunden. Van ruim honderd baby’s staat vast dat ze tijdens het militaire bewind werden weggeven aan gezinnen die de junta steunden.

In Argentinië wordt het proces tegen de twee oud-dictators live op televisie uitgezonden. Het is voor het eerst dat militaire leiders terecht staan in verband met de babyroof. Het proces zal enkel maanden duren. De federale rechtbank wil maar liefst 370 getuigen oproepen.

Zowel Videla als Bignone zijn tijdens eerdere processen al veroordeeld tot lange celstraffen in verband met misdaden die ze tijdens de militaire dictatuur begingen. Van 1976 tot 1983 verdwenen er in Argentinië volgens mensenrechtenorganisaties ongeveer 30.000 mensen.

jane-russell-265
Jane Russel in de jaren veertigDe Amerikaanse actrice Jane…
De glazen capsuleIn de door een zware aardbeving getroffen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: