Londense ‘Hitlerboom’ kan weer generaties mee

Olympische Spelen van 1936 in Berlijn

Olympische Spelen van 1936 in Berlijn

Adolf Hitler schonk in 1936 vier bomen aan Britse sporters. Een van deze bomen bestaat momenteel nog. De eik staat in Londen en kreeg onlangs een snoeibeurt waardoor hij volgens de BBC weer generaties mee kan.

De boom werd tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn geschonken aan de Britse zeiler Christopher Boardman die goud had gewonnen. De olympisch kampioen nam de boom mee en plantte hem bij zijn huis in How Hill.


In 1987 liep de boom bij een grote storm schade op. Sinds die tijd was de eik echter niet meer onderhouden waardoor de kans bestond dat hij zou bezwijken. Dankzij een flinke snoeibeurt kan de boom nu echter weer een tijd vooruit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de boom overigens bijna verwoest door een Duitse bom. Die explodeerde op zo’n twintig meter van de boom.

In Londen is niet ieder blij met de zogenaamde ‘Hitlerboom’. Volgens de beheerder van het landgoed van wijlen Christopher Boardman is de boom echter van historisch belang. Hij wijst er ook op dat de boom werd geschonken lang voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

- advertentie -

‘Spelen van Adolf Hitler’

De Olympische Spelen van 1936 waren bijzondere Spelen. Ze werden ook wel ‘de Spelen van Adolf Hitler genoemd’ omdat de Duitse overheid het evenement volop gebruikte om de nationaalsocialistische ideologie uit te dragen. De Duiters wonnen het medailleklassement. Met overmacht. Het land pakte maar liefst 33 keer goud, 26 keer zilver en 30 keer brons.

De zwarte atleet Jesse Owens werd echter de grote ster van de Olympische Spelen van 1936. Hij won vier keer goud: op de 100 meter, 200 meter, de 4×100 meter estafette en bij het verspringen.

Musical 'Soldaat van Oranje'De succesmusical Soldaat van Oranje…
Geen nazi-memorabilia meer via MarktplaatsVia Marktplaats zijn niet…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: