Portret gouverneur van Breda naar Grote Kerk

1 minuut leestijd

Afgelopen zondag arriveerde per speciale koerier een bijzonder portret in Breda. Het gaat om een portret van baron Ernst Wilhelm von Salisch en Gravin Anna Sophie von Kospoth.

Baron Ernst Willem von Salisch was in de achttiende eeuw onder meer gouverneur van Breda. Het portret van de oud-gouverneur wordt vanaf 15 januari tentoongesteld in de expositie Woord&Wapen, in dienst van de Nassaus in de Grote Kerk van Breda.

Ernst Wilhelm von Salisch heeft zijn graf op het hoogkoor in de Grote Kerk van Breda. Na zijn overlijden en na het overlijden van zijn dochter Alma Marianna Ernestina keerde zijn vrouw Anna von Kospoth terug naar haar geboortestreek. In de kerk van Ciesle liet ze een epitaaf oprichten met daarop een dubbelportret van haar en haar man. Op dit epitaaf prijkt een schilderij van het echtpaar. Dit doek is nu naar Breda gebracht om te worden geëxposeerd.

Detail van het doek – Foto’s: Grote Kerk van Breda

Baron Von Salisch stamde uit een oud Pruisisch adellijk geslacht. Hij trad in dienst van het Staatse Leger en schopte het daar ver. Hij werd kolonel, generaal en ook gouverneur van Breda.

Walter van de Garde, gastconservator van de Grote Kerk, wist het schilderij onlangs samen met onder meer de huidige graaf Von Kospoth te lokaliseren. De bisschop van Breda werd vervolgens door de Stichting Grote Kerk benaderd om te bemiddelen in onderhandelingen over het lenen van het doek.

De tentoonstelling Woord en Wapen, In dienst van de Nassaus wordt donderdag 14 januari geopend door Prins Willem Alexander.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×