Regisseur Zorba de Griek overleden

Zorba de Griek – Afb: Still YouTube

Op 89-jarige leeftijd is de Grieks-Cypriotische cineast Michel Cocayannis in zijn woonplaats Athene overleden. Hij regisseerde de wereldberoemde film Zorba de Griek. Hij is overleden in het ziekenhuis waar hij tien dagen geleden was opgenomen, zo meldt persbureau AFP.

De cineast werd in 1922 geboren op Cyprus. In 1955 brak hij door met de film Stella, de Griekse versie van Carmen, die op het filmfestival in Cannes werd vertoond en daar verschillende prijzen pakte.Daarna maakte hij verschillende films die op de Griekse mythologie waren gebaseerd. Zijn grootste succes kwam in 1964 met de film Zorba de Griek.

- advertentie -

Deze film uit 1964 is gebaseerd op een roman van Nikos Kazantzakis uit 1952 over de vriendschap tussen een Engelse schrijver en de mysterieuze mijnwerker Alexis Zorba. Acteur Anthony Quinn nam de rol van de Griekse mijnwerker op zich. De film, drie Amerikaanse Oscars won, werd mede beroemd door de muziek van componist Mikis Théodorakis.

Beroemde dansscene: ‘Zorba’s dance’

Casino Royale - Ian FlemingDe Amerikaanse actrice Linda Christian…
Daphne Bunskoek en Roué Verveer tijdens de opnamen van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: