Dark
Light

Regisseur Zorba de Griek overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Anthony Quinn in Zorba de Griek
Anthony Quinn in Zorba de Griek

Op 89-jarige leeftijd is de Grieks-Cypriotische cineast Michel Cocayannis in zijn woonplaats Athene overleden. Hij regisseerde de wereldberoemde film Zorba de Griek. Hij is overleden in het ziekenhuis waar hij tien dagen geleden was opgenomen, zo meldt persbureau AFP.

Zorba de Griek – Afb: Still YouTube
De cineast werd in 1922 geboren op Cyprus. In 1955 brak hij door met de film Stella, de Griekse versie van Carmen, die op het filmfestival in Cannes werd vertoond en daar verschillende prijzen pakte.

Daarna maakte hij verschillende films die op de Griekse mythologie waren gebaseerd. Zijn grootste succes kwam in 1964 met de film Zorba de Griek.

Deze film uit 1964 is gebaseerd op een roman van Nikos Kazantzakis uit 1952 over de vriendschap tussen een Engelse schrijver en de mysterieuze mijnwerker Alexis Zorba. Acteur Anthony Quinn nam de rol van de Griekse mijnwerker op zich. De film, drie Amerikaanse Oscars won, werd mede beroemd door de muziek van componist Mikis Théodorakis.

Beroemde dansscene: ‘Zorba’s dance’

https://youtu.be/2AzpHvLWFUM

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×