Slavernijspel te heftig voor Appstore

Apple heeft het educatieve slavernijspel Tocht naar de vrijheid geweerd uit de Appstore. Dat meldt Het Parool.

Slavernijspel 'Tocht naar de bevrijding' (NiNsee)

Slavernijspel ‘Tocht naar de bevrijding’ (NiNsee)

Het spel is ontwikkeld in opdracht van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Spelers kruipen in de huid van een slaaf die net is aangekomen op een suikerplantage in Suriname. De slaaf moet kiezen: werken op de plantage of samen met andere rebellen vluchten naar het bos.

Volgens het NiNsee laat het spel zien hoe het er vroeger werkelijk aan toe ging. Niet iedereen is echter blij met het spel. Niet alleen vindt Apple het spel niet geschikt voor de Appstore, er kwamen ook veel negatieve reacties op vanuit de Afro-Surinaamse gemeenschap. NiNsee betreurt de negatieve reacties. Het instituut schrijft in een verklaring over het spel:

De game sluit aan bij de belevingswereld van jongeren. Hoe beter hun inlevingsvermogen wordt aangesproken, hoe beter de kennis over het verleden blijft hangen. “Tocht naar de vrijheid” wil bijdragen aan de verankering van de slavernijgeschiedenis in ons collectieve geheugen en de discussie bevorderen over diverse aspecten van slavernij, zoals vrijheid en verantwoordlijkheid.

Slavernijspel 'Tocht naar de bevrijding' (NiNsee)

Slavernijspel ‘Tocht naar de bevrijding’ (NiNsee)

Vanwege de kritiek heeft NiNsee deze week zelf besloten om het spel te verwijderen uit de Google Play, de app-winkel van Google. Aan de productie van de game is ruim een half jaar gewerkt. Het spel is mede gefinancierd door de gemeente Amsterdam naar aanleiding van de honderdvijftigste verjaardag van de afschaffing van de slavernij.

- advertentie -

Artikelen op Historiek over slavernij

L'Oreille Cassée (Het gebroken oor)
L'Oreille Cassée (Het gebroken oor)Een verzamelaar heeft afgelopen…
Miniatuur uit 'Die pelgrimage van der menscheliker creaturen' (KB)
In de expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zijn vanaf…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: