Abdelkader Benali geeft 4 mei-voordracht tijdens Dodenherdenking

2 minuten leestijd
Nieuwe Kerk in Amsterdam
Nieuwe Kerk in Amsterdam (CC BY-SA 2.0 - Pietro & Silvia - wiki)

Schrijver Abdelkader Benali (1975) houdt op 4 mei aanstaande de traditionele voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in een persbericht.

Benali’s voordracht op 4 mei krijgt de titel De stilte van de ander. Hij wordt ook uitgegeven in een dubbeluitgave, met een bloemlezing van tien gedichten. Benali over 4 mei:

“Het gaat terug tot mijn oergevoel van 4 mei, die stilte. Op dat moment had ik het gevoel dat alles even op afstand werd gezet, alsof de tijd zelf buitenspel werd gezet, zodat een diep gevoel van berouw kon worden toegelaten. Normaal in Nederland werd er altijd gekakeld en gepraat maar in die twee minuten viel alles weg.

Ik denk dat die stilte ook maakt dat kortstondig de verschillen tussen de mensen wegvallen, maar tegelijkertijd legt het ook schaamte bloot (de verdrijving van de Joden, het verraad, de collaboratie). Dus in Nederland waar we altijd in gesprek willen gaan kan stilte soms veel meer bereiken. En gek genoeg kan je door stilte ook voelen dat je er mag zijn. Ik moet denken aan een verpleger die tijdens de coronacrisis op de IC was – ze vertelde in Trouw dat ze, als ze bij het bed zat, alleen ging zitten en niks zei en dat ze dan wist dat ze de patiënt het grootste geschenk had gegeven, iemands luisterend oor.” Bron

Gouden Ganzenveer

Abdelkader Benali ontving in 2003 de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De Langverwachte. Vorig jaar ontving hij de Gouden Ganzenveer vanwege zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal. Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis schreef Benali het essay Reizigers van een nieuwe tijd – Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst.

De eerste keer dat er voorafgaand aan de herdenking op de Dam een voordracht werd gehouden was in 1992. Harry Mulisch hield toen de rede Op de drempel van de geschiedenis. Andere sprekers waren in de jaren hierna onder meer Marga Minco, Remco Campert, Ian Buruma en Geert Mak. Vorig jaar werd de voordracht verzorgd door Arnon Grunberg.

Ook interessant: Nationaal Monument op de Dam – Geschiedenis & Symboliek
Boekuitgave: De stilte van de ander – Abdelkader Benali

Voordracht van Arnon Grunberg in 2020

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×