De eerste keer dat er voorafgaand aan de herdenking op de Dam een voordracht werd gehouden was in 1992. Harry Mulisch hield toen de rede 'Op de drempel van de geschiedenis'.
Zeventien digitale reclameborden in de binnenstad van Amsterdam veranderen op 4 mei in tijdelijke oorlogsmonumenten, waar ingrijpende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog herdacht worden.
Iets ten zuiden van Apeldoorn bevindt zich sinds 1949 het Nationaal Ereveld Loenen. Op deze erebegraafplaats liggen ongeveer vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers. Niet alleen militairen, maar ook veel verzetsstrijders, politieke gevangen, Engelandvaarders en slachtoffers van gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in nazi-Duitsland. De geschiedenis van de begraafplaats in vogelvlucht.
De Vereniging Erepeloton Waalsdorp heeft besloten dat dikke mensen niet meer in de erewacht mogen staan tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Dat meldt Omroep West.
Tijdens de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte was het maandagavond ineens stil. De klepel van de Bourdonklok, die normaal gesproken luidt tot de laatste belangstellende het monument is gepasseerd, brak tussentijds af.
Wat voor grote herdenkingen heeft 2015 voor ons geschiedenisliefhebbers in petto? Een greep uit historische gebeurtenissen die dit jaar hoogstwaarschijnlijk het nieuws gaan halen.
Historica Ilse Raaijmakers promoveerde eind 2014 aan de Universiteit Maastricht op haar onderzoek naar de geschiedenis van de herdenkingsdagen 4 en 5 mei. Op Historiek publiceren we een deel van haar zogenaamde ‘lekenpraatje’ (uitleg voor niet-ingewijden voorafgaand aan de verdediging van het proefschrift). ‘De stilte en de storm’ “Dodenherdenking is van de Nederlanders zelf” “Hoe meer Duitsers op de Dam,