Op de Waalsdorpervlakte werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zeker 250 mensen geëxecuteerd. Vandaag de dag is de Waalsdorpervlakte een belangrijke herdenkingsplaats.
Televisiemaker en komiek André van Duin zal op 4 mei spreken tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.
Schrijfster Roxane van Iperen (1976) houdt op 4 mei aanstaande de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam.
Naar aanleiding van commotie die is ontstaan over omstreden uitlatingen over Joden in 2006, heeft schrijver Abdelkader Benali laten weten toch geen voordracht te geven voorafgaand aan de Nationale Herdenking op de Dam.
De eerste keer dat er voorafgaand aan de herdenking op de Dam een voordracht werd gehouden was in 1992. Harry Mulisch hield toen de rede 'Op de drempel van de geschiedenis'.
Zeventien digitale reclameborden in de binnenstad van Amsterdam veranderen op 4 mei in tijdelijke oorlogsmonumenten, waar ingrijpende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog herdacht worden.
Iets ten zuiden van Apeldoorn bevindt zich sinds 1949 het Nationaal Ereveld Loenen. Op deze erebegraafplaats liggen ongeveer vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers. Niet alleen militairen, maar ook veel verzetsstrijders, politieke gevangen, Engelandvaarders en slachtoffers van gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in nazi-Duitsland. De geschiedenis van de begraafplaats in vogelvlucht.
De Vereniging Erepeloton Waalsdorp heeft besloten dat dikke mensen niet meer in de erewacht mogen staan tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Dat meldt Omroep West.
In miniatuurstad Madurodam in Den Haag wordt vanavond, naar aanleiding van Dodenherdenking, voor het eerst een kinderherdenking gehouden.
Op 9 mei 1945 wordt er op initiatief van het gemeentebestuur voor het eerst een dodenherdenking gehouden op de Dam in Amsterdam.
Duizenden mensen kwamen naar de herdenking toe en een recordaantal mensen bezocht overdag het museum, 2300 personen kochten een kaartje.
Tijdens de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte was het maandagavond ineens stil. De klepel van de Bourdonklok, die normaal gesproken luidt tot de laatste belangstellende het monument is gepasseerd, brak tussentijds af.
Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om tijdens de Dodenherdenking van vanavond niet op de vluchtstrook te stoppen om te herdenken, maar bijtijds naar een parkeerplaats te rijden.
De Tweede Wereldoorlog moet centraal staan bij het herdenken op 4 mei én het vieren van de Bevrijding en vrijheid op 5 mei. Dat staat in een toekomstvisie die het Nationaal Comité 4 en 5 mei afgelopen week aan staatssecretaris van Rijn heeft gepresenteerd.
Wat voor grote herdenkingen heeft 2015 voor ons geschiedenisliefhebbers in petto? Een greep uit historische gebeurtenissen die dit jaar hoogstwaarschijnlijk het nieuws gaan halen.
Historica Ilse Raaijmakers promoveerde eind 2014 aan de Universiteit Maastricht op haar onderzoek naar de geschiedenis van de herdenkingsdagen 4 en 5 mei. Op Historiek publiceren we een deel van haar zogenaamde ‘lekenpraatje’ (uitleg voor niet-ingewijden voorafgaand aan de verdediging van het proefschrift). ‘De stilte en de storm’ “Dodenherdenking is van de Nederlanders zelf” “Hoe meer Duitsers op de Dam,
De discussie over 4 mei spitst zich vooral toe op de vraag wie er op die dag precies herdacht moeten worden.
Het Nationaal Comité pleit ervoor dat 5 mei voor iedereen een vrije dag wordt. Volgens het comité is het belangrijk om op één dag in het jaar gemeenschappelijk stil te staan bij het belang en de herkomst van onze vrijheid.
Het is blijkbaar besmettelijk daar in de Achterhoek. In de afgelopen jaren moesten ze in het Gelderse dorp Vorden op 4 mei zo nodig van gemeentewege daar begraven liggende nazi-soldaten herdenken. Dit jaar herdenkt regionale krant de Gelderlander op de vooravond van de nationale dodenherdenking een Doetinchemse NSB’er, die ‘fout, maar niet verkeerd’ zou zijn geweest. Een nuance die voor
Twee mannen die op 4 mei een krans wilden leggen ter nagedachtenis aan de vervolging van homoseksuelen tijdens de oorlog werden aangehouden.
Meer dan bijvoorbeeld de Olympische Spelen of het WK Voetbal zorgen 4 en 5 mei in Nederland voor een gevoel van nationale verbondenheid. Dat stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei op basis van de uitkomsten van het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2014.