Akihito (1933) – De 125e Keizer van Japan

2 minuten leestijd
Akihito /cc
Akihito /cc

Keizer Akihito, de 125e keizer van Japan wil waarschijnlijk gaan aftreden. In zijn tweede televisietoespraak ooit, zei hij zich zorgen te maken over het goed uitoefenen van zijn taken met zijn afnemende gezondheid.

Eerste foto van kroonprins Akihito, 3 maanden oud (1934)
Eerste foto van de Japanse troonopvolger kroonprins Akihito, 3 maanden oud (1934)
Wettelijk gezien mag hij geen afstand doen van zijn keizerschap en mag hij daar ook niet over praten. In de televisietoespraak heeft hij echter wel gezegd dat de Japanse regering gaat kijken naar een wetswijziging die abdicatie mogelijk maakt. Dit kan echter nog jaren gaan duren.

Keizer Akihito

Akihito is de 125e Keizer van Japan. In 1933 werd hij geboren in Tokio als oudste zoon van de Japanse Showa keizer Hirohito en diens vrouw Nagako. Tijdens de Amerikaanse bombardementen in de Tweede Wereldoorlog werden hij en zijn broer Masahito geƫvacueerd. Na de Japanse overgave kreeg Akihito privƩles van de bekende Amerikaanse auteur Elizabeth Gray Vining in de Engelse taal en cultuur. In 1953 woonde Akihito de kroning van koningin Elizabeth bij in Londen.

Akihito trouwde in 1959 met Shoda Michiko, die hij had ontmoet op de tennisbaan. Ze was het eerste burgermeisje dat trouwde met een lid van de keizerlijke familie. Na de huwelijksvoltrekking deed het echtpaar 37 landen aan in de hoop de keizerlijke familie iets dichter bij de mensen te brengen. Het stel kreeg drie kinderen: kroonprins Naruhito (1960), Akishino (1965) en Sayako (1969)

Akihito en Shoda in officiƫle kleding tijdens hun huwelijk in 1959
Akihito en Shoda in officiƫle kleding tijdens hun huwelijk in 1959

Keizer

Na de dood van Hirohito in 1989 werd Akihito keizer van Japan. Een Japanse keizer heeft vooral religieuze functies binnen de Shinto, de Japanse godsdienst. Na de Tweede Wereldoorlog moest Hirohito echter onder Amerikaanse druk zeggen dat hij geen god was en werden kerk en staat gescheiden in Japan. Akihito voert hierdoor al zijn religieuze taken uit als privƩpersoon. Ook politiek gezien heeft de keizer geen macht. Hij is dus vooral van symbolische waarde.

Na de tsunami in Japan (2011) hield de Japanse keizer een historische toespraak op televisie, iets dat voor een Japanse keizer opmerkelijk was. Ook bracht hij een bezoek aan het rampgebied.

Berouw

Akihito in 2014
Akihito in 2014
In 2015 was er een nog opmerkelijker optreden van de keizer tijdens de officiĆ«le herdenking van de Japanse capitulatie. Akihito uitte berouw over de vele slachtoffers die waren gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen zijn vader Hirohito aan de macht was. Naast zijn officiĆ«le functies is Akihito – net als zijn vader – geĆÆnteresseerd in biologie. Hij is ichtyoloog, daarbij doet hij onderzoek naar vissen. Hij heeft zich gespecialiseerd in de Gobiidae, een baarsachtige vissenfamilie.

De laatste jaren kwam de Japanse keizer vooral in het nieuws vanwege zijn gezondheidsklachten. In 2003 werd hij geopereerd vanwege prostaatkanker. Ook had hij in de afgelopen jaren last van maagbloedingen en bronchitis en werd hij in 2012 geopereerd vanwege hartproblemen.

In juli 2016 klonken er al geruchten dat de Japanse keizer om gezondheidsredenen zou aftreden. Het zou voor het eerst sinds 1817 zijn dat een keizer voortijdig aftreedt. Toen trad de 119e keizer Kokaku af ten gunste van zijn zoon. Hij was toen de eerste keizer in ruim twee eeuwen die niet vĆ³Ć³r zijn veertigste verjaardag werd gedood of werd gedwongen tot abdicatie.

Lees ook: Japanse keizer praat met oorlogsslachtoffers
Boek: Modern Japan – Christopher Goto-Jones
Meer boeken over Japan

CNN over de toespraak van keizer Akihito

0
Reageren?x
×