Albrecht II van Habsburg (1397-1439)

1 minuut leestijd
16e-eeuws portret van Albrecht II, door een onbekende kunstenaar (Publiek Domein - wiki)
16e-eeuws portret van Albrecht II, door een onbekende kunstenaar (Publiek Domein - wiki)

Koning van Hongarije en Bohemen. Keizer van het Heilige Roomse Rijk: Albrecht II van Habsburg.

Albrecht II van Habsburg
Albrecht II van Habsburg
Albrecht II van Habsburg werd op 16 augustus 1397 geboren in Wenen. Dit als zoon van Albrecht IV van Oostenrijk en Johanna van Beieren. Nadat zijn vader in 1404 was overleden volgde hij deze op zeer jonge leeftijd op als hertog van Oostenrijk. Albrecht II ontving echter goed onderwijs en was in 1411 in staat de regering van Oostenrijk volledig op zich te nemen.

Hij stond Sigismund van het Heilige Roomse Rijk bij in diens strijd tegen de hussieten en trouwde in 1422 met Sigismund’s dochter en opvolgster Elisabeth II van Bohemen. Nadat zijn schoonvader begin 1438 gestorven was, werd Albrecht tot koning van Hongarije gekroond en zes maanden later van Bohemen. Op 18 maart 1438 werd hij tot Duits keizer gekroond waardoor hij verder door het leven ging als Albrecht II van het Heilige Roomse Rijk.

Zijn regering was van korte duur. Nadat hij Hongarije verdedigd had tegen invallen van de Ottomanen overleed hij aan de pest bij de terugkeer van deze mislukte missie. Albrecht II overleed op 27 oktober 1439 en werd begraven in de Hongaarse stad Székesfehérvár. Als keizer werd hij opgevolgd door Frederik III, als koning van Hongarije door zijn zoon Ladislaus Posthumus.

Uit zijn huwelijk met Elisabeth II van Bohemen werden drie kinderen geboren: Ladislaus Posthumus, Anna van Oostenrijk en Elisabeth van Oostenrijk.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×