Bij uitgeverij Walburg Pers verschijnt volgende maand een historische roman over de ‘bijna vergeten’ Nederlandse staatsman Anthonie Heinsius (1641–1720).
Heinsius was nauw betrokken bij de totstandkoming van de Vrede van Utrecht (1713) en daarom wordt het eerste exemplaar van het boek woensdag 21 september overhandigd aan Peter de Haan, de directeur van Stichting Vrede van Utrecht. De uitgave, getiteld Alsnog een portret voor Heinsius. Geschiedenis van de Vrede van Utrecht, verschijnt mede naar aanleiding van de
herdenking van de Vrede van Utrecht (1713-2013).
Uitgeverij Walburg Pers:
De bijna vergeten Anthonie Heinsius (1641–1720) heeft zich nooit laten portretteren, zo bescheiden was hij. Toch was het deze man, die de Nederlandse Republiek naar de Vrede van Utrecht leidde. Daarmee kwam een einde aan het langste en meest kostbare conflict dat dit land had uit te vechten met het agressieve Frankrijk.
Op aandringen van stadhouder Willem III aanvaardde Heinsius in 1689 zijn verkiezing tot Raadpensionaris van Holland. Aangezien dit gebeurde in het jaar dat Willem III koning van Engeland werd, kreeg Heinsius daarmee in feite het bestuur van de Republiek in handen. De uitgever:
Na Willems dood werd hij de spil van het Europese bondgenootschap tegen Frankrijk. Zijn obsessie was dat de grootste bondgenoot, Engeland,
hem zou verraden.
Alsnog een portret voor Heinsius is geschreven door historicus en emeritus hoogleraar natuurkunde Cees Andriesse. Eerder publiceerde hij historische romans over Christiaan Huygens en de Friese arts Gadso Coopmans.