Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Amateur-paleontoloog vindt prehistorisch schedeltje

1 minuut leestijd
Amateur-paleontoloog vindt prehistorisch schedeltje (TwentseWelle)
Amateur-paleontoloog vindt prehistorisch schedeltje (TwentseWelle)

Een amateur-paleontoloog heeft in een steengroeve in Winterswijk een schedel gevonden van een Lariosaurus. Voor zover bekend is het voor het eerst dat er een schedel van deze sauriër is gevonden in Nederland.

Tekening van een Lariosaurus - cc
Tekening van een Lariosaurus – cc
De Lariosaurus, een sauriër uit het geslacht van de Nothosauridae, leefde in het Midden-Trias. Deze visetende sauriërs konden tot zo’n zestig centimeter lang worden. De voorpoten gebruikte het dier als een soort peddels. De Lariosaurus is een voorloper van de latere Plesiosaurier.

De gevonden schedel is slechts 4,5 centimeter groot. Ontdekker Remco Bleeker uit Goor dacht aanvankelijk een compleet exemplaar van de Anarosaurus te hebben gevonden. Het schedeltje stuurde hij op naar wetenschapper Nicole Klein van de Universiteit van Bonn. Na uitgebreid onderzoek kon zij aangeven dat het gevonden schedeltje van een Lariosaurus is. De amateur-archeoloog heeft de schedel in bruikleen gegeven aan Museum Twentsewelle in Enschede.

Lees ook: Christenen geven Bijbels tegengeluid bij dinoplaatjes

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Volg ons: