Amateur-paleontoloog vindt prehistorisch schedeltje

Een amateur-paleontoloog heeft in een steengroeve in Winterswijk een schedel gevonden van een Lariosaurus. Voor zover bekend is het voor het eerst dat er een schedel van deze sauriër is gevonden in Nederland.

Tekening van een Lariosaurus - cc
Tekening van een Lariosaurus – cc
De Lariosaurus, een sauriër uit het geslacht van de Nothosauridae, leefde in het Midden-Trias. Deze visetende sauriërs konden tot zo’n zestig centimeter lang worden. De voorpoten gebruikte het dier als een soort peddels. De Lariosaurus is een voorloper van de latere Plesiosaurier.

De gevonden schedel is slechts 4,5 centimeter groot. Ontdekker Remco Bleeker uit Goor dacht aanvankelijk een compleet exemplaar van de Anarosaurus te hebben gevonden. Het schedeltje stuurde hij op naar wetenschapper Nicole Klein van de Universiteit van Bonn. Na uitgebreid onderzoek kon zij aangeven dat het gevonden schedeltje van een Lariosaurus is. De amateur-archeoloog heeft de schedel in bruikleen gegeven aan Museum Twentsewelle in Enschede.

Lees ook: Christenen geven Bijbels tegengeluid bij dinoplaatjes

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: