Amphitrite – Zeegodin en echtgenote van Poseidon

1 minuut leestijd
Poseidon en Amphitrite, muurschildering in Pompeii
Poseidon en Amphitrite, muurschildering in Pompeii, ca.50-79 na Christus

Amphitrite is een zeegodin uit de Griekse mythologie. Ze is de vrouw van Poseidon, de god van de zee. Net als haar echtgenoot wordt ze vaak geassocieerd met de oceaan en de wateren.

Amphitrite op een gravure van Philip Galle, 1587
Amphitrite op een gravure van Philip Galle, 1587
Amphitrite behoort tot de zogeheten nereïden, vijftig zeenimfen die zijn verwekt door de oude zeegod Nereus en Doris, de dochter van de Titaan Oceanus.

De zeegod Poseidon liet zijn oog ooit op Amphitrite, toen ze samen met haar zussen een dans uitvoerde op het eiland Naxos. Aanvankelijk moest de nereïde niets van Poseidon weten. Ze vluchtte naar Atlas, de Titaan die die volgens een legende het hemelgewelf op zijn schouders moest dragen. Poseidon was echter vastbesloten Amphitrite als vrouw aan te nemen en liet haar daarom ophalen door een dolfijn. Als dank voor die hulp plaatste de zeegod de dolfijn hierna als sterrenbeeld aan de noordelijke hemel.

Als echtgenote van Poseidon gaf Amphitrite het leven aan Triton, een wezen met het onderlijf van een vis en het bovenlichaam van een sterke man. Volgens sommige lezingen was Amphitrite ook de moeder van Rhode, een nimf die haar naam gaf aan het eiland Rhodos. Andere bronnen melden echter dat deze nimf verwekt werd door Oceanus en Tethys

In de kunst wordt Amphitrite vaak afgebeeld naast Poseidon terwijl die een rit maakt in zijn gouden strijdwagen, die wordt voortgetrokken door zeepaarden en andere zeewezens.

Boek: Griekse mythen, Romeinse sagen

Bronnen â–¼

-De grote mythologie encyclopedie – Arthur Cotterell (Veltman) p.76
-Encyclopedie van de mythologie – Adalaïde van Reeth (Tirion)
-https://www.britannica.com/topic/Amphitrite-Greek-mythology

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×