Het animisme is een filosofisch-religieus denksysteem met als basisovertuiging het idee dat zielen of geesten niet alleen bestaan in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen of natuurlijke en geografische fenomenen zoals donder, bergen en rivieren. Het animisme is geen specifiek geloof, maar meer een verzamelnaam voor een groot aantal religies en geloven.
Het woord animisme komt van het Latijnse woord anima wat ziel betekent. Volgens aanhangers van dit systeem hebben alle wezens en objecten op aarde niet alleen een ziel, maar zijn ze ook allemaal in staat met mensen te communiceren. En ze hebben allemaal eigen behoeften. Zo kan een steen bijvoorbeeld boos worden op een mens of juist blij zijn als deze iets “goeds” doet. Ook wordt soms geloofd in ongrijpbare wezens zoals de geesten van dode wezens, demonen en feeën.
De Engelse antropoloog Edward Burnett Tylor was de eerste die uitvoerig onderzoek deed naar het animisme en hierover schreef in zijn werk Primitive Culture (1871).
De grote wereldreligies zijn niet animistisch, maar sommige bevatten wel animistische elementen, zoals bepaalde stromingen binnen het hindoeïsme. Veel religies van inheemse volkeren zijn animistisch, bijvoorbeeld omdat ze geloven in water-, vuur- en luchtgeesten en doen aan voorouderverering.
Bronnen â–¼
-https://www-britannica-com.translate.goog/topic/animism
-Sapiens. Een beeldverhaal – Yuval Noah Harari (Thomas Rap, 2020) p. 169