Barack Obama onthult standbeeld Rosa Parks

2 minuten leestijd
Beeld van Rosa Parks in het Capitool (Publiek domein - wiki - AOC / USCapitol)
Beeld van Rosa Parks in het Capitool (Publiek domein - wiki - AOC / USCapitol)

In het Capitool in Washington is woensdag een standbeeld onthuld van de Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks (1913-2005). Zij werd in 1955 wereldnieuws nadat ze in de bus weigerde haar plek af te staan aan een blanke medepassagier.

Beeld van Rosa Parks in het Capitool (Publiek domein - wiki - AOC / USCapitol)
Beeld van Rosa Parks in het Capitool (Publiek domein – wiki – AOC / USCapitol)
Het standbeeld werd onthuld door president Barack Obama. Parks is de eerste zwarte vrouw van wie een beeld is geplaatst in de beeldenzaal van het Capitool. President Obama loofde tijdens de onthulling de moed van Rosa Parks. “Zonder mannen en vrouwen als Rosa Parks stond ik hier vandaag niet”, aldus de president.

Op een decemberavond in 1955 pakte de toen 42-jarige Rosa Parks na het werk de bus om naar huis te gaan. Ze ging zitten op een van de vrije stoelen. Ze was moe en blij dat ze even kon uitrusten. De bus raakte echter steeds voller en na enige tijd waren alle stoelen bezet. Een medepassagier verzocht haar hierop haar stoel af te staan aan een blanke reiziger. In Montgomery waren zwarte burgers in die tijd verplicht hun plaats af te staan aan blanke medeburgers. Rosa Parks weigerde echter. Ze bleef zitten waar ze zat. Ze was van mening dat ze net zoveel rechten had om op die stoel te zitten als een blanke passagier. Voor de wet lag dat echter anders.

Mugshot gemaakt kort na de arrestatie van Rosa Parks

Omdat Parks de wet overtrad, werd ze gearresteerd. De naaister werd veroordeeld en moest een boete van tien dollar betalen, plus de proceskosten. Dit bleef niet onopgemerkt en al gauw besloten andere zwarte burgerrechtenactivisten op te komen voor hun rasgenoot. De weigering van Parks om op te staan voor een blanke medepassagier en de daarop volgende arrestatie en veroordeling, vormden de aanleiding voor een grootscheepse boycot-actie. Veel zwarte inwoners van Montgomery besloten niet langer gebruik te maken van bussen om aan te geven dat ze tegen de rassenscheiding in het openbaar vervoer waren. De actievoerders, geleid door de dominee Martin Luther King, hadden een lange adem. Tot 382 dagen na de veroordeling van Parks weigerden zwarten gebruik te maken van de busdiensten in Montgomery. Uiteindelijk werd de rassenscheiding in bussen afgeschaft.

Door deze geschiedenis wordt Rosa Parks vaak gezien als één van de pioniers van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Onthulling van het standbeeld:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×