Museum Batavialand in Lelystad wordt de komende jaren ingrijpend vernieuwd. Provinciale Staten van Flevoland hebben ingestemd met de vernieuwingsplannen. Met de herontwikkeling moet Batavialand uitgroeien tot een nationale trekpleister voor maritieme geschiedenis en scheepsarcheologie.
De historische schepen, tentoonstellingsruimtes en ambachtelijke werkplaatsen van Batavialand krijgen een plek in een nieuw museumgebouw, dat in 2028 de deuren moet openen voor het publiek.
De provincie steekt 7,7 miljoen euro in de vernieuwing maar stelt daarbij wel de voorwaarde dat ook Lelystad de buidel trekt. De gemeente moet 3,6 miljoen euro bijdragen. In totaal kost de herontwikkeling van Batavialand 18,4 miljoen euro. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap draagt 7,1 miljoen euro bij. Dat geld is onder meer bestemd voor de ontwikkeling van een Nationaal Scheeps-archeologisch Depot (NSD), waar bijzondere voorwerpen en vondsten uit de scheephistorie tentoongesteld en geconserveerd kunnen worden.
Verplaatsing Batavia
Een van de ingrijpendste onderdelen van het vernieuwingsplan is de verplaatsing van de Batavia. Deze reconstructie van een zeventiende-eeuws spiegelretourschip, tussen 1985 en 1995 gebouwd met historische technieken, verkeert in slechte staat. Om het schip duurzaam te behouden, wordt het 65 meter lange en 700 ton wegende schip over enige tijd op het droge gebracht. Momenteel wordt onderzocht hoe het schip het best verplaatst kan worden en daarna toegankelijk kan blijven voor het publiek. Het is de bedoeling dat bezoekers straks zowel van binnen als buiten kennis kunnen maken met dit maritiem erfgoed.

In de vernieuwde opzet worden de tentoonstellingen, werkplaatsen en historische schepen volgens het museum straks logischer met elkaar verbonden. Naast de scheepsarcheologische collecties zal aandacht besteed worden aan de geschiedenis van de drooglegging en de pioniers van Flevoland. Voorwerpen en scheepsinventarissen, waarvan sommige dateren uit 10.000 v.Chr., moeten verder een beeld geven van de relatie tussen mens en water door de eeuwen heen.
De verwachting is dat het vernieuwde museum vanaf 2028 jaarlijks ten minste honderdduizend bezoekers zal trekken.
Slavernij en Floriade
Niet alle fracties van de Provinciale Staten gingen overigens akkoord met de investering in het vernieuwingsplan. Twee leden van GroenLinks en Partij voor de Dieren stemden tegen omdat zij vinden dat het museum onvoldoende aandacht besteedt aan de rol van de slavernij in de geschiedenis van de VOC-replica Batavia. De fracties 50PLUS en SterkLokaalFlevoland stemden tegen omdat ze een financiële strop vrezen. De partijen spraken zelfs van een ‘Floriade 2.0’, verwijzend naar de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere die enige tijd geleden veel duurder uitviel dan gepland en minder bezoekers trok dan verwacht.