Robin Gibb (1949-2012) – Bee Gees-zanger

2 minuten leestijd
Robin Gibb in AVRO's TopPop, 1973 (CC BY-SA 3.0 - wiki - avro)
Robin Gibb in AVRO's TopPop, 1973 (CC BY-SA 3.0 - wiki - avro)

Robin Gibb, een van de zangers van de Bee Gees, is zondag op 62-jarige leeftijd overleden. De zanger leed al langere tijd aan darm- en leverkanker.

Robin Gibb werd, samen met zijn tweelingbroer Maurice, op geboren op 22 december 1949 op het Britse eiland Man. Na enkele jaren verhuisde het gezin Gibb naar Chorlton-cum-Hardy, een plaatsje in Manchester. Samen met zijn broers Maurice en Barry trad Robin Gibb op 28 december 1957 voor het eerst op. Dit in een bioscoop waar kinderen waren uitgenodigd om tussen de films door een liedje te zingen. Het jaar hierna verhuisde het gezin naar Australië en in dat land traden de drie broers voor het eerst op onder de naam Bee Gees.

De eerste hit werd in 1966 gescoord met het nummer Spicks and Specks. Korte tijd later keerden de broers terug naar Engeland. De band scoorde hierna onder meer met nummers als New York mining disaster 1941, I started a Joke, World, I’ve gotta get a message to you en Holiday.

In 1969, na het verschijnen van het album Odessa, verliet Gibb de band voor enige tijd. Hij lag zo nu en dan overhoop met zijn broers en had onder meer meningsverschillen rond de vraag welk liedje precies de nieuwe single moest worden. Drugsgebruik en ruzies over wie het gezicht van de groep moest zijn dreef de broers verder uiteen.

Robin Gibb scoorde solo een hit met Saved by the bell. In 1971 nam hij het initiatief voor reünie van de Bee Gees. Enkele jaren later scoorde de band nog een grote hit met Jive talking. De grootste hit, Stayin’ alive, werd geschreven voor de soundtrack van de film Saturday Night Fever. Het nummer verscheen in 1977. In totaal scoorden de Bee Gees in de jaren zeventig negen nummer 1-hits. Een record.

Bomber Command

Artist impression van het monument zoals Liam O’Connor dat heeft ontworpen
Gedurende de laatste jaren van zijn leven zette Robin Gibb zich onder meer in voor de Bomber Command Association, waar hij ook beschermheer van werd. Deze organisatie maakt zich hard voor de komst van een monument voor Bomber Command, de afdeling van de Royal Air Force (RAF) die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer bezighield met het bombarderen van de Duitse infrastructuur en munitiefabrieken.

Dit monument moet komende zomer onthuld worden in Green Park, hartje Londen. Beschermheer Robin Gibb was in oktober 2010 in Nederland om donateurs te werven voor het monument. Voor Nederland is Bomber Command ook van belang geweest. Niet alleen omdat Nederlanders deel uitmaakten van het commando, maar ook omdat leden van de RAF-afdeling de hongerlijdende bevolking aan het eind van de oorlog te hulp schoten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×