Beelden monstrans-roof woensdagavond op televisie

1 minuut leestijd

De gestolen monstrans – Foto: Catharijneconvent
De politie zendt woensdagavond beelden uit van de twee mannen die eind vorige maand een zogenaamde monstrans stalen uit museum Catharijneconvent in Utrecht.

Het gaat om beelden die gemaakt zijn met een bewakingscamera van het museum. De beelden zijn woensdagavond te zien in het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht.


Museum Catharijneconvent werd op 29 januari rond half drie ’s middags slachtoffer van een ramkraak. Twee mannen kwamen op een scooter naar het museum gereden. De bijrijder stapte af en sloopte een grote ruit. Vervolgens ging hij het museum in en sloeg hij een vitrine kapot. De achttiende-eeuwse monstrans die in deze vitrine stond, werd door de dief meegenomen. Medewerkers van het museum probeerden de man hierna tevergeefs tegen te houden. Ze wisten wel een tas van de man af te pakken en daarin bleek later nog een deel van de monstrans te zitten.

De dieven reden met het resterende deel van de monstrans weg en lieten hun scooter wat later achter bij het Spoorwegmuseum.

De gestolen monstrans is ongeveer een meter hoog en versierd met veel diamanten. In een monstrans bewaart men in de Katholieke kerk de geconsacreerde hostie, om te vereren en te aanbidden. Het object was een langdurig bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam. De monstrans stond permanent tentoongesteld in de Schatkamer van het museum en had een verzekerde waarde van 250.000 euro.

De politie is op zoek naar mensen die de mannen na de roof zagen wegrijden. Ook wil de politie graag weten waar de mannen na het achterlaten van de scooter zijn gebleven.

Bij de politie zijn al verschillende tips binnengekomen maar de daders zijn nog niet echt in zicht. De politie hoopt dat de aandacht in Bureau Hengeveld meer tips oplevert.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×